AKTUELNO

Na otvorenoj pozornici kraj Žeravije u Tršiću, kod Loznice, rodnom selu reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), danas 15. septembra je održana završna svečanost 86. Vukovog sabora.

Posle ''Himne Vuku'' Stevana St.Mokranjca i pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održao je naš poznati reditelj Emir Kusturica.

Posetioci su u umetničkom programu videli premijerno izvođenje pozorišne predstave ’’Odbegli princ’’ prema tekstu profesora dr Boška Suvajdžića, u režiji Darka Kamarita, a ovogodišnje saborovanje završeno je saborskim poselom u kome je učestvovao Srpski kulturni centar ''Vuk Stefanović Karadžić'' iz Bačke Topole.

Saborski programi počeli su 9. septembra, a odvijali su se u znaku jubileja osam vekova od proglašenja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U Loznici i Tršiću za poštovaoce Vukovog dela bilo je pripremljeno više različitih programa, književnih večeri, koncerata, pozorišnih predstava i izložbi. Loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”, organizator je 86. Vukovog sabora održanog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Vukov sabor je naša najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija, a održava se u čast reformatora rpskog jezika Vuka Karadžića. Prvi Vukov sabor održan je 17. septembra 1933. u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće,i od tada se uoči Male Gospojine u Tršiću svake godine, okupljaju poštovaoci Vukovog besmrtnog dela.

#Manifestacija

'