AKTUELNO

Pripadnici Vojske Srbije pobednici su drugog Međunarodnog takmičenja vojnih vozača, koje je danas, proglašenjem pobednika, završeno u kraljevačkoj kasarni "Ribnica".

Pripadnici VS su pobednici, i u pojedinačnom i u ekipnom plasmanu, među devet ekipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U ekipnoj konkurenciji prvo mesto zauzela je ekipa Vojske Srbije, drugo ekipa Ruske Federacije, a treću poziciju ove godine zauzela je ekipa Italije.

Priznanja je predstavnicima ekipa uručio ministar ministar odbrane Aleksandar Vulin na ceremoniji svečanog zatvaranja u kasarni "Ribnica".

Vulin je, uz čestitke vozačima, istakao da Vojska Srbije koristi svaku priliku da se obuči, podeli svoja iskustva, ali i da uči od drugih armija.

- Bili smo dobri domaćini i armije iz čitavog sveta su mogle da posvedoče da Vojska Srbije može da se meri sa svakom od najvećih armija sveta - rekao je Vulin.

Naveo je da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da je važnije od svega što je VS pokazala obučenost, spremnost, kao i što je pokazano da je Vojska Srbije faktor mira, da sa njom može da se sarađuje i da iz celog sveta ljudi dolaze zato što cene i poštuju Vojsku Srbije i zato što imaju šta da nauče od nje.

Ministar odbrane je istakao da će u narednom periodu Vojska Srbije nabaviti značajan broj novih vozila, jer svaki vojnik mora da ima najbolju opremu, najbolje uslove, kao i nova sredstva.

- Učinićemo sve da tehnološki dostignemo sve one koji su ispred nas, ali i da naši pripadnici u svakodnevnom obavljanju svojih aktivnosti imaju nove kamione, nova terenska vozila i nova borbena vozila pešadije. To je pred nama u narednom periodu - rekao je Vulin.

U pojedinačnoj konkurenciji sva tri prva mesta zauzeli su vozači Vojske Srbije - na pobedničko postolje popeo se desetar Slobodan Milašinović, drugi je bio desetar Danijel Dobrić, a treći je razvodnik Radovan Vukašinović.

Najboljima je medalje i priznanja uručio zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković. Na takmičenju je učestvovalo devet ekipa i 18 takmičara iz Srbije, Rusije, Italije, BiH i Mađarske, a tokom trodnevnog takmičenja vozači su pokazali znanje i veštine koje su potrebne za ovu odgovornu i značajnu dužnost u svakoj vojsci.

Komandant Bataljona za obuku saobraćajne službe i nacionalni predstavnik Vojske Srbije potpukovnik Goran Dobrić rekao je da je se takmičenje odvijalo kroz četiri discipline rešavanja testa, gađanjem iz vazdušne puške, savlađivanjem poligona na asfaltnoj podlozi i savlađivanjem terenske staze.

Ekipu Vojske Srbije činili su pripadnici iz svih njenih jedinica Drugo mesto ekipno osvojila je ekipa Rusije, a iz oružanih snaga te zemlje, učestvovao je i zastavnik Maksim Evdokimov, koji je rekao da mu se svidela staza, koja je vrlo zanimljiva.

Među učesnicima iz ekipe Italije je bio i zastavnik Alesandro Stelta, koji je istakao da je prvi put u Srbiji, da je takmičenje novo iskustvo, te da se nada da će i u narednom periodu biti pozvani na ovakva takmičenja, kao i da će se u Italiji organizovati nešto slično.

#Aleksandar Vulin

'