AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zahvalio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji će danas u Predsedništvu primiti najcitiranijeg matematičara, profesora doktora Stojana Radenovića, jer je, kako ocenjuje, našao način da ga vrati u zemlju.

-To je važno ne samo zbog toga što će se vratiti deo rejtinga Univerziteta u Beogradu na Šanagajskoj listi već i zato što će se Srbija još više baviti pitanjem razvoja nauke - rekao je Šarčević za Pink.

-Razgovaraću sa predsednikom da postoji čak i kategorija razvoj nauke u cilju jačanja Šangajske liste - rekao je Šarčević i dodao da će iduće nedelje o tome razgovarati i sa rektrorkom Univerziteta u Beogradu.

Foto: TvPink Printscreen

On je istakao da je srpska nauka u ekspanziji i da je za dve godine izdvojeno 36 odsto više novca za tu oblast nego ranije.

Šarčević je podsetio da su doneta dva važna zakona koja se tiču nauke - Zakon o Fondu za nauku i Zakon o nauci i istraživanju.

-Prošle godine smo uključili 1.157 istraživača, ove godine u julu smu imali poziv za 1.000 novih mladih istraživača i 100 povratnika - rekao je Šarčević.

Govoreći o izmenama što se đačkih ekskurzija tiče, Šarčević je rekao da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

-Prvo i najvažnije je da deca upoznaju sve krajeve svoje zemlje podjednako, veliki broj građana nije se našao u nekom delu Srbije i mislim da je to veoma poželjno i da je to početna osnova. U 8. razredu dozvoljavamo da đaci odu u RS zbog dobre saradnje i razmene - kaže Šarčević i dodaje da u srednjoj školi maturati mogu da idu u inostranstvo dok će se u 1.,2. i 3. razredu obilaziti Srbija.

#Mladen Šarčević

#Nauka

'