AKTUELNO

Nova gradilišta u Beogradu otvaraju se i posle 1. septembra kada počinje rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, koji vodi od Rakovice prema Mostu na Adi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je precizirao da za vreme rekonstrukcije neće biti zatvaranja saobraćaja, a uslov za ove radove bilo je izmeštanje toka Topčiderske reke kako bi se napravile još dve trake.

- Za nešto duže od godinu dana dobićemo četiri saobraćajne trake što će omogućiti da konačno ljudi sa Vidikovca i Rakovice mogu da dođu do Mosta na Adi - rekao je Vesić za medije

Prema njegovim rečima, u narednih nedelju dana kreće rekonstrukcija Savskog trga koja će biti završena do februara iduće godine.

- To će biti jedan veliki pešački trg, automobilski i tramvajski saobraćaj ići će po obodima, a u sredini će se nalaziti spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Plan je da od 10. septembra počnemo sa reasturacijom fasade i krova na zgradi stare železničke stanice, koja će postati jedan od objekata kulture. Savski trg biće veći od Trga republike i nalaziće se na mestu ukrštanja dve linije metroa - rekao je zamenik gradonačelnika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Govoreći o budućem izgledu Trga republike, Vesić je istakao da svi veliki evropski gradovi imaju velike trgove na kojima je veliki prostor koji odaje snagu tog trga i grada.

On je rekao da je bilo vreme da Beograd dobije takav trg, uređen prostor i podsetio da su tu ranije bile žardinjere, koje ničemu nisu služile, zatim ispucao asfalt i kiosci.

- Trg je sada uređen kako treba, postavljen je najkvalitetniji granit, urađena je ulica, takođe u granitu, koja će biti zona usporenog saobraćaja, posađena su 53 stabla, što je za 19 više nego ranije, biće postavljene ''pametne klupe'' koje imaju solarne panele, punjače za mobilni telefon, bežični internet - rekao je Vesić.

Objašnjava da će se Trg će koristiti za razne manifestacije, koncerte, te da će tu biti prebačen kompletan novogodišnji program sa Trga Nikole Pašića, kao i veliko klizalište. Tokom decembra i januara na trgu će biti organizovani događaji namenjeni deci

On je dodao da će već u prvoj sedmici septembra na trgu biti održana opera na otvorenom Narodnog pozorišta, a Narodno pozorište će tu imati treću scenu gde će održavati razne manifestacije.

Prema njegovim rečima, Trg Nikole Pašića će takođe biti rekonstruisan u skladu sa projektom koji je usvojen na međunarodnom konkursu.

Još 2015. godine sproveden je konkurs za četiri trga u Beogradu, u okviru kojeg smo uredili kako će izgledati Trg republike, Trg Nikole Pašića, plato između Skupštine Srbije i Pionirskog parka i Dečanska ulica.

- Fontana će biti promenjena i preuređena, ali će ostati tu gde jeste. Na tom mestu je nekada bio i parking, kao što je bio i na Trgu republike, ali grad se menja. Fontana će dakle tu ostati, a posao su dobile ugledne domaće arhitekte. Taj konkurs je sprovelo Društvo arhitekata Beograda, trg će biti lepši i na njemu će biti organizovane različite manfestacije - naglasio je Vesić.

Kako je dodao, sve što kažu stručnjaci biće urađeno. Postoji Zavod za zaštitu prirode, ''Zelenilo - Beograd'', naveo je on i dodao da je 2014. godine u Beogradu zatečeno oko 14 odsto grada pokriveno zelenom površinom, a danas je oko 15 procenata. Za svako posečeno stablo sade se dva, a sada će se saditi tri.

Vesić je istakao da će Grad Beograd u ovoj godini na većim igralištima napraviti posebne rekvizite, kako bi se ta igrališta prilagodila deci sa posebnim potrebama.

- U Beogradu je neophodno da se uradi nekoliko inkluzivnih igrališta. Nadam se da ćemo u ovoj godini uraditi već prve rekvizite, a jedan od prvih parkova koji će biti tako opremljen jeste onaj na Ušću, gde smo zelenu površinu preuredili u najlepši park - kazao je Vesić.

On je dodao da je urađeno blizu 200 prilaznih rampi u stambenim zgradama za osobe sa posebnim potrebama.

- U ovom trenutku nemamo na čekanju nijedan zahtev za rampu. Koristim i ovu priliku da pozovem građane koji imaju problem sa prilazom u svoju zgradu da pošalju zahtev Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, a Grad Beograd će o svom trošku postaviti prilaznu rampu. To je još jedan dokaz kako se ovaj grad razvija i brine o ljudima - istakao je Vesić i podsetio da se uređenost jednog društva ogleda u tome kako se ono brine o manjinama, deci i najstarijim sugrađanima.

On je dodao da je u planu izgradnja novog prihvatilišta za stara lica, jer je postojeće podignuto još u vreme gradonačelnika Branka Pešića. Takođe je spomenuo da je već otovoreno novo prihvatilište za decu u Ulici Živka Davidovića koje je po svim svetskim standardima.

Kada je reč o upisima dece u vrtiće, Vesić je ukazao da su i na tom planu urađene velike stvari.

- Privatni vrtići su pre tri godine uvedeni u sistem. Danas u Beogradu ima oko 75.000 dece koja su korisnici te usluge, što je 71 odsto od ukupnog broja mališana u Beogradu. Na ovaj način Beograd je već ispoštovao preporuku Vlade Srbije da taj procenat u svim lokalnim samoupravama bude minimum 70 odsto. Grad Beograd je tu preporuku ispoštovao šest godina ranije, pre zadatog roka -  ukazao je zamenik garadonačelnika.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd kroz subvencije plaća 3,5 milijardi dinara godišnje za vrtiće i nije četiri godine povećao cene usluga u vrtićima, koja je oko 5.600 dinara. Zbog te neodgovorone bivše gradske vlasti, Grad Beograd je do sada u obavezi da vrati roditeljima oko tri milijarde dinara.

#Beograd

#Goran Vesić

#izgradnja

'