AKTUELNO

Raskošan objekat u Nemanjinoj 41, u Požarevcu, za koji je predsednički par bio jako vezan, mesto gde su se održavali kokteli i prijemi, potpuno je zatvoren. Na prozorima su metalne želuzine.

Naša ekipa posetila kuću u Požarevcu za koju je bračni par Milošević bio jako vezan. Kuća je pusta i prazna. Kada kročite u dvorište, ne možete da se otrgnete utisku da je vreme stalo.

Na trenutak čak očekujete da ugledate Miru i Slobu kako sede ispod svoje lipe i polemišu o najvažnijim, državnim pitanjima. Na današnji dan, rođendan Slobodana Miloševića, možda bi upravo na tom mestu oduvao i svećice na slavljeničkoj torti.

Foto: Pink.rs.

Mira je inače jako bila vezana za svoju kuću u Požarevcu. O njoj je pisala i tokom svog boravka u Moskvi. Kako je uvek naglašavala, za nju je postojala samo jedna lipa - ona ispod koje sada počiva sa svojim suprugom.

Lipe su cvetale, a sreda je. Nije vikend, ne mogu da idem u Požarevac. Za mene je cvetanje lipa cvetanje samo jedne. One iz našeg vrta u Požarevcu. Pod kojom sam ja odrastala, one pod kojom su odrasla moja deca. Pod kojom sam čitala bajke svojoj ćerki, čuvala malog sina, sedela sa mužem. Čekam subotu da odem tamo, kao da nikad nisam bila, kao da tamo želim da ostanem zauvek - ovako je u svojoj knjizi "Juče ili sutra" Mira Marković, opisala iščekivanje subote da dođe u Požarevac.

Foto: Pink.rs.

Zatvorena kapija i tišina – ovo je kuća najpoznatijeg predsedničkog para

Ništa ne odaje utaisak da ova kuća u Požarevcu ima ozbiljnu istoriju. Danas nikome ne padne na pamet da je to mesto za koje su bili vezani ljudi koji su obeležili jedan period nekadašnje SR Jugoslavije.

Kapija zatvorena, knjiga utisaka na početku dvorišta, uska i dugačka staza koja vodi do drugog dela dvorišta punog zelenila, i tišina koju povremeno razbija jedino cvrkut ptica, tako danas izgelda kuća predsedničkog para.

Foto: Pink.rs.

Na današnji dan, na rođendan Slobodana Miloševića, u dvorištu njihove porodične kuće nema nikoga. Dan kao i svaki drugi. U dvorištu samo čuvar kuće i Milutin Mrkonjić.

Foto: Pink.rs.

- Sloba nije bio svetac, što je retko koji državnik u svetu. Bio je čovek od krvi i mesa, ali zaslužio je da ga narod pamti po onome što je za njega učinio, a posebno zbog herojske odbrane u Hagu gde je faktički pobedio sam haški tribunal i zato bio ubijen od zapadnih zlotvora – rekao nam je kratko Mrkonjić – rekao je Mrkonjić za Pink.rs.

Ono što i dan danas privlači radoznale poglede ka rodnoj kući Miloševića, nije njena veličina, ni njeni žitelji, već upravo večno počivalište političara i njegove supruge Mire Marković koji su ostavili neizbrisiv trag urezan u savremenu istoriju Srbije, Balkana, Evrope, pa i sveta.

#Grob

#Mira Marković

#Požarevac

#Slobodan Milošević

'