AKTUELNO

Šef projekta izgrade Koridora 11, Ivan Pavlović objasnio je da su karakteristike trase su auto-puta "Miloš Veliki" takve da ona zadovoljava sve savreme kriterijume, kao i kriterijum ograničenja brzine od 130 kilometara kao što je na svim auto-putevima u Srbiji.

-64 kilometara auto-puta ćemo pustiti u nedelju, što će zajedno sa azerbejdžanskom deonicom činiti oko 103 kilometara auto-puta od Obrenovca do Čačka. U ovom vremenskom periodu mi smo izgradili tri deonice od Obrenovca do Uba, od Uba do Lajkovca i Lajkovac - Ljig - rekao je Pavlović za Pink.

-Mi smo uradili savremeni auto-put kako zahtevaju standardi i tehnologija kao i projektni zadaci, odnosno projekti - rekao je on i dodao da je bezbednost na putu je maksimalna.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

-Urađene su elastične ograde na trasi auto-puta u samom tunelu kao i u zoni petlje Ljig kao i petlje Lajkovac, urađeni su sistemi bezbednosti, tako da je moguće iz operativnog centra tunela rukovoditi se saobraćajem i na neki način regulisati saobraćaj u bilo kojoj incidentnoj situaciji - istakao je Pavlović.

Državni skeretar ministarstva građevinarstva Miodrag Poledica objašnjava da u ovom investicionom ciklusu koji traje već 4,5 godina najviše se ulagalo od kada se izgrađivala transportna infrastruktura.

Foto: TvPink Printscreen

-U pitanju su milijarde evra i na putu na železničkoj infrastrukturi, trenutni investicioni ciklus je oko 5 milijardi evra za putnu i železničku infrastrukturu. A novi investicioni ciklus se  najavljuje preko 10 milijardi evra. Po prvi put imamo ogromna sredstva na raspolaganju, a prioritet je da se projekti pripreme dobro, a za sredstva više neće biti problem - kaže on.

- Mi sa ovom deonicom koju otvaramo u nedelju gde ćemo spojiti u jednom kontinuitetu 103 kilometra auto-puta i takoreći već gotov Koridor 10 koji je dugačak oko 820 kilometara i sa završetkom obilaznice oko Beograda, imaćemo oko 950 kilometara izgrađenih auto-puteva u Srbiji u punom profilu. U poređenju sa drugim zemjama u okruženju mi smo ispred Bugarske i Rumunije koji imaju izgrađeno oko 800 kilometara - zaključuje on.

#autoput

'