AKTUELNO

Eparhija raško-prizrenska oštro je danas protestovala zbog nedavnog neovlašćenog služenja rimokatoličke mise na temeljima drevnog sabornog hrama Svetog Nikole i postavljanja političkih obeležja kažnog Kosova na srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni.

Eparhija protestuje i zbog organizovanja javnih skupova i drugih aktivnosti u cilju promovisanja srednjovekovnog grada Novo Brdo, kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim menom "Artana".

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu Eparhije raško prizrenske, se ukazuje da je reč o sedištu novobrdskih pravoslavnih mitropolita i glavnog pravoslavnog srpskog hrama u ovom srednjovekovnom gradu.

S obzirom na brojna kršenja Zakona o specijalnim zaštićenim zonama, Eparhija zahteva hitno sazivanje sednice Saveta za sprovođenje i nadgledanje, kao i hitan prekid svih nezakonitih i provokativnih aktivnosti na lokaciji srednjovekovnog grada Novo Brdo do daljnjeg.

Navodi se da ponašanje privremenih kosovskih institucija i rimokatoličke biskupije direktno narušava međuetničke i međuverske odnose i predstavlja flagrantan primer zloupotrebe kulturne baštine od posebnog značaja za Srpsku sravoslavnu crkvu i njenih verskih objekata u jeftine političke svrhe.

Ističe se da će se Eparhija raško-prizrenska povodom ovih provokacija kosovskih institucija na lokaciji srednjovekovnog grada Novog Brda obratiti međunarodnim predstavnicima u Prištini, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama za zaštitu verskih prava i kulturnog nasleđa i tražiti adekvatnu reakciju i dodatnu institucionalnu i bezbednosnu zaštitu.

#Albanci

#Crkva

#Kosovo i Metohija

'