AKTUELNO

Šesnaest žrtava trgovine ljudima zvanično je registrovsno ove godine, a polovina njih je mlađa od 18 godina. Statistika pokazuje da tokom leta, kada su deca na školskom raspustu dolazi do povećanog broja sajber nasilja, upozoravaju sagovornici Pinka.

Kako su za TV Pink istakle Maja Raković sa biroa za borbu protiv trgovine ljudima i Katarina Jonev, edukatorka za bezbednost dece na internetu upravo zahvaljujući nemarnosti roditelja deca lakše postaju žrtve pedofila, sajber vršnjačkog nasilja kao i žrtve sekti.

Foto: TvPink Printscreen

- Poražavajuća statistika pokazuje da je samo prošle godine zabeleženo više od 250 hiljada fotografija ili videa koji sadrže seksualno nasilje nad decom završilo na internetu, što je duplo više u odnosu na period od pre tri godine - rekla je Maja Ranković.

Dodala je da je da kada posmatramo objavljenu statistiku potrebno da budemo svesni da je taj broj daleko veći, jer postoje brojni slučajevi na kojima se radi, brojni slučajevi koji još uvek nisu prijavljeni i koji još uvek nisu ušli u statistiku.

- U vreme raspusta, deca su kod kuće, roditleji rade, deca provode previše vremena na internetu surfujući na društvenim mrežama. To više nije vreme posle škole od sat vremena provedenih na internetu, mi sada pričamo o četiri, pet do šest sati dopisivanja, surfovanja internetom i mnogobjonim aplikacijama - objasnilja je Ranković, naglasivši da je od velikog značaja kontrola roditelja i da je neophodno da oni u svakom smislu edukuju svoje dete o lošim stranama interneta.

Dodaje još da je letnji period taj kada treba obratiti njaviše pažnju na ponašanje naše dece i njihove aktivnosti, jer su u ovom periodu kada su deca na raspustu pedofili i predatori najaktivniji.

Foto: TvPink Printscreen

- Apsolutno svako dete koje se nalazi na bilo kojoj društvenoj mreži, od Fejsbuka, Instagrama, ASKfm, Snepčeta i sličnih jeste potencijalana žrtva. Broj snimaka koji kruže internetom je ogoroman, i apsolutno je nemoguće locirati svaku fotografiju ili snimak, jer su predatori i pedofili uvek korak ispred nas, a mi nažalost kao društvo, i mi kako roditleji nekada svoje dete možemo učiniti žrtvama, na primer fotografišući naše dete u kupaćem kostimu - kazala je Jonev u Novom jutru.

Roditleji ne mogu biti apsolutno sigurni kuda će da završi njihova fotografija deteta - dosala je ona.

Jonev je za TV Pink izložila da dete na internetu osim predatora i pedofila, može da bude i žrtva sajber vršnjačkog nasilja, koje je u porastu i kod nas, kao i svuda u svetu, maltretiranja sa lažnih profila, krađe fotografija i njihova zloupotreba.

- Roditelji, posebo obratite pažnju na aktivnost vaše dece na internetu jer osim pedofila, trgovaca ljuidma, trgovaca ljudskim organima, u porastu je broj sekti na društvenim mrežama, vrbovanja i lažna obećanja koja se plasiraju deci su stravična! Objasnite vašoj deci da virtuelni prijatleji nisu pravi prijatleji. Ne zaboravite i da ste vi - roditelji, osnov bezbednosti deteta - zaključila je Jonev.

#Pedofil

#Srbija

#deca

'