AKTUELNO

Jedina kontrolorka leta u bivšoj Jugoslavija bila je žena, Bosa Novaković.

Ona je preko dvadeset godina pratila sve vazdušne linije na nebu iznad Srbije i za to vreme preživela brojne stresne situacije – bliske susrete aviona, ali i nesreće u kojima su izgubljeni ljudski životi.

- Najveći stres mi je bio kad je u avionskoj nesreći 1977. godine poginuo političar Džemal Bijedić. Preispitivala sam sebe šta sam rekla, kako sam rekla. Međutim, crna kutija pokazala je da sam ja potpuno ispravno postupila i nisam imala nikakve posledice, ali ti tragovi zauvek ostaju na srcu i duši - rekla je Bosa.

Foto: Privatna arhiva/RINA

Žene kao kontrolorke leta izuzetno retko su se mogle sresti u to vreme. U svetu se tim poslom bavilo samo nekoliko pripadnica lepšeg pola – jedna Kanađanka, Francuskinja, Nemica i naša Bosa.

- Tad nije bilo radara, morao si sve da zamisliš, na kojoj je avion visini, kuda se kreće, da ne dođe u sukob sa nekim drugim avionom, gde se ukrštaju i kuda se spuštaju - priseća se Bosa i dodaje da bi verovatno i sad sa samo jednim pogledom u nebo mogla da zaključi koji avion kuda ide.

- Najteže u životu je kad imate tako veliku odgovronost. Morate brzo odlučivati, a nema ko da vam sugeriše, ni da vam pomogne. Sve je pitanje trenutka - izjavila je Bosa.

Foto: RINA

Međutimm, ova žena nebeski komadant u svom dugom radnom stažu sabirala je i mnoge lepe utiske koji će zauvek ostati u njenom sećanju.

- Kad je sleteo prvi džambo – džet u Srbiju, svi su piloti ulazili kod nas da vide koja je to kontrolorka leta tako dobro vodila, pa su svi bezbedno leteli - priča ponosno Bosa.

Ona kaže da bi i danas mogla da radi, ali ipak draže joj da avionske putanje posmatra iz mirne penzionerske perspektive.

#Avion

#Kontrola

'