AKTUELNO

Nasilje u porodici i sve svirepija ubistva potresaju srpsku javnost nedeljama. Razlog ovome su nemaština, nezainteresovanost institucija, kao i sve veće otuđenje od porodice, ali i leto kao godišnje doba, saglasni su sagovornici Pinka.

Prof. dr Dijana Lazić Puškaš, neuropsihijatar sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, ističe da je leto adekvatno godišnje doba za eskalaciju agresivnijeg ponašanja građana.

- Kažu da je ljudska vrsta najbolji model složenih bića na planeti zato što ima dobro hlađenje mozga, i baš zbog toga što se naši mozgovi dobro hlade to predstavlja uslov za bolje funkcionisanje i za uspešniju adaptaciju. Svaka promena temperature, posebno povišenje temperature loše utiče na metaboličke procese, na misaone procese, na kontrolu impulsa, i upravo zbog svoje povišene temperature leto je adekvatno godišnje doba za eskalaciju agresivijeg ponašanja građana - objasnila je  Lazić Puškaš.

Objasnila je da naš mozak ne može uvek da reaguje onako kako treba, i da će on drugačije reagovati u zavisnosti od količine spoljnog stimulusa, ali i da nikako ne možemo da objašnjavamo neočekivane zločine ili ubistva time što je nekome “pao mrak na oči i bilo mu vrućina” te je zbog toga počinio zločin.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi Moramo da pratimo slučaj ne samo od njegove eskalacije, već i ranije, jer je nasilja verovatno bilo i ranije, samo je u tom datom momentu došlo do pucanja - rekla je u Novom jutru Lazić Puškaš.

Ona dodaje da je naša nemaština jedan od velikih problema koji dodatno otežava situaciju, i da se moramo zapitati kuda ćemo posle sigurne kuće?

- Neko ko nema podršku porodice, nema podršku da se brani na pravi način i nema podršku iz sistema, na krjau će uzeti pravdu u svoje ruke i onda se suočavamo sa ovakvim situacijama nasilja u porodici i svirepih ubistava - zaključila je Lazić Puškaš.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže Mladen Mijatović, novinar Pinka, ovakvih slučajeva nasilja i svirepih ubistava bilo je i ranije, ima ih i sada, i biće ih i ubuduće, i svima nama zajedno kao jednom odgovornom društvu zadatak i obaveza je da taj broj svedemo na najmanji mogući.

- Mi kao mediji imamo jedan odgovoran i ozbiljan zadatak da prvenstveno prevevntivno utičemo na svest građana, i zato pohvaljujem vašu emisiju jer često govorimo o ovim problemima. Ne treba gurati problem pod tepih, već ga identifikovati, javno govoriti o njemu i ponuditi neka rešenja. Važno jeste da te mere daju rezultate i 2018. godine imamo najmanjui broj ubistabva u srbiji u polsednjih 30 godina - ukazao je Mijatović.

Mijatović, kao primer navodi sinoćni slučaj u Smederevu, gde je usled žustre svađe supružnika, muž, Jozef G. nasrnuo srpom na ženu i nekoliko puta je ubo. On je rekao da je usled zadobijenih rana žena je životno ugrožena iako joj je pružena sva medicinska pomoć. Prema njegovim rečima, Jozef G. je pobegao sa mesta zločina, i verujem da će u narednim satima on biti uhapšen.

Mijatović je iskoristio priliku i da informiše javnost da je rano jutros na aerodromu Nikola Tesla stigla dojava o postavljenoj bombi u avion Lufthanze neposredno pre njegovog poletanja za Frankfurt. Prema njegovim rečima, iako je u tom trenutku avion bio pun putnika, zahvaljujući dobroj koordinaciji služba bezbednosti, svih 130 putnika i pet članova posade bezbedno je evakuisano.

Foto: TvPink Printscreen

- Imali smo i saobraćajnu nesreću na autoputu Horgoš-Novi Sad kod Feketića, u kojoj je nažalost poginuo 57-ogodišnji vozač automobila, koji je sleteo sa puta u jarak - rekao je Mijatović i dodao:

- Takođe smo svedoci pucnjave na zvezdari u Banjskoj ulici gde je muškarac zadao ženi tri prostrelene rane u predelu noge pucajući iz pištočlja. Muškarac je potom pobegao sa mesta zločina i za njim se traga, dok je žrtvi pružena adekvatna medicinska pomoć - naglasio je Mijatović.

#Crna Hronika

'