AKTUELNO

Povodom 21. godišnjice od prvih masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba na KiM, od pripadnika terorističke OVK, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podseća da je za samo četiri dana 1998. iz Orahovca i okolnih srpskih sela kidnapovano oko 100 srpskih civila.

U saopštenju Srpske koordinacije se navodi da je od 18 do 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika takozvane terorističke OVK na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti.

Proterano je, ističe se, svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom terorističke OVK.

Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14 članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina.

Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005., u jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljjna.

- Srpska koordinacija sa ogorčenjem podseća da ni posle 21 godine, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci - žrtve među kidnapovanim Srbima - navodi se u saopštenju.

Podsećajući na ove tragične događaje, Srpska koordinacija, još jednom ukazuje na odgovornost pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji pripadnici danas vrše vlast na Kosovu i Metohiji.

Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem i nevršenjem mandata određenog Rezolucijom SBUN 1244, stvorile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji - UNMIK, KFOR i EULEKS, doprinela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, navode iz Srpske koordinacije.

Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Srbije, kao i druge pravosudne institucije, da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike terorističke OVK, odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom, na teritoriji opštine Orahovac, tokom jula 1998. godine, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije Duško Čelić.

#OVK

#Zločin

'