AKTUELNO

Pet od 25 ugovora i sporazuma odnosi se na grad Beograd i investicije koje će biti realizovane u narednom periodu, rekao je Vesić novinarima i podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su predstavnici Grada Beograda zadovoljni potpisanim sporazumima sa francuskim kompanijama i da će zahvaljujući tome biti realizovani veoma važni projekti u glavnom gradu.

Pet od 25 ugovora i sporazuma odnosi se na grad Beograd i investicije koje će biti realizovane u narednom periodu, rekao je Vesić novinarima i podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu.

Najveća investicija je projekat izgradnje metroa, koja bi trebalo da počne krajem 2020. godine.

Podsetio je da je u aprilu potpisan Memorandum o razumevanja sa kineskom kompanijom "PowerChina" i da se očekuje da sada francuske i kineske kompanije zajedno uđu u konzorcijum koji bi gradio metro u Beogradu.

- Srećni smo što će francuski partneri zajedno sa njima učeestovati u gradnji metroa - rekao je Vesić.

On je naveo da je potpisano i nekoliko sporazuma koji su finalizacija javno-privatnog partnerstva za deponiju Vinča.

Do kraja avgusta grad će završiti sve potrebne obaveze prema privatnom partneru, kao i Srbija i do kraja septembra očekujemo izdavanje građevinskih dozvola i početak radova prvo na sanaciji deponije a onda i izgradnji postrojenja za reciklažu otpada kako bi bio rešen problem komunalne deponije, na način kako su to rešili drugi gradovi Evrope - rekao je Vesić.

Podseća da je potpisan sporazum između kompanije "Veolia" i Beogradskog vodovoda i kanalizacije budući da treba da počne izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu koja će se graditi u saradnji sa kineskom kpompanijom CMEC.

- Ponosni smo što je jedna tako velika kompanija našla interes da radi u Beogradu - kaže Vesić.

On ističe da su prestavnici grada razgovarali i sa nekoliko drugih kompanija poput "Šnajder elektrika" i firmom "Kolas" koja godinama radi rekonstrukciju tramvajskih šina.

Predstavili smo im naše planove za širenje tramvajske mreže, jer ideja je da uporedo sa metrooom širimo tramvajsku mrežu, kaže Vesić.

Podsetio je da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu i da su uložile u tom periodu skoro 1, 8 milijardi evra.

- Činjenica je da Francuska postaje najveći investitor u Beogradu i važno je da su ekonomski odnosi posledica dobrih političkih odnosa. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da vrati stara prijateljstva i kada se stvore dobri politički odnosi onda usledi i dobra ekonomska saradnja, a potom i investicije i kreiranje novih radnih mesta - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'