AKTUELNO

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da je poseta francuskog predsednika i njegovo obraćanje na Kalemegdanu na srpskom jeziku veoma emotivna, upravo zbog snažnih istorijskih veza između dva naroda, ali da je ekonomski značaj posete u središtu pažnje.

- Mi imamo potencijal, a to znači da će nove investicije značiti da će sve manje stručnih ljudi otići iz zemlje. Sve ono što je posvećeno budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije treba graditi - navela je Liht.

Ona je kazala i kako je očigledno da je po mišljenju Makrona Evropa pred vrlo ozbiljnim procesom reformi.

- Ali, ja bih zamolila Makrona da se i naš region uključi u razgovore oko reformi EU, jer i mi kao aspiranti koji zelimo da budemo deo EU, treba da imamo mesto za stolom i da se pitamo o tome kako bi EU trebalo da izgleda - naglasila je Liht i dodala da će taj proces biti vrlo značajan u predstojećem periodu za države-članice EU.

Liht je ukazala da je pre desetak i više godina bilo dosta francuske pomoći našim lokalnim samoupravama, kroz takozvani program bratimljenja između francuskih i srpskih eksperata i gradova.

- Mislim da bi bilo dobro da se takav program obnovi, jer je vrlo važno pored podrške na centralnom nivou, da se nastavi podrška i programima lokalnog razvoja - zaključila je Liht.

#Sonja Liht

'