AKTUELNO

U Evropu je u ponedeljak iz Sahare stigao talas nezapamćene toplote s temperaturom blizu 40 stepeni Celzijusa koja se predviđa ovih dana u nizu zemalja, te su vlasti uputile upozorenja građanima.

"Narandžasti meteo-alarm" je u ponedeljak bio u Francuskoj, u nekoliko okruga među kojima i u području Pariza. Predsednik Emanuel Makron je rekao da je "cela vlada" mobilisana, dok se Francuska seća 15.000 žrtava vrućine 2003. godine.

U Parizu je u ponedeljak popodne bilo 33 stepena, u Lionu 35, a u sredu će u tom gradu biti do 40 stepeni Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u centralnoj i istočnoj Francuskoj. Najtopliji period biće između četvrtka i petka.

Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači talas toplote od 1947. godine od kada ona prikuplja podatke.

Uzbuna na zagađenje ozonom koje obično prati vrućinu u gradovima, biće izdata u utorak na području Marseja, na jugu Francuske.

Za iduću nedelju su zbog vrućine odloženi maturski ispiti u Francuskoj, francuska železnička kompanija SNCF je obezbedila 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju poremećaja saobraćaja, a jedan maloprodajni lanac je najavio povećanje prodaje klima-uređaja i ventilatora za 300 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Španska meteorološka služba je dala niz upozorenja građanima, kao i na opasnost od požara u nekom delovima zemlje. Temperatura bi mogla da pređe 40 stepeni i da u četvrtak ponegde bude i do 42 stepena.

I Nemačka bi mogla sredinom nedelje da bude pogođena toplotnim talasom, najvećim u poslednjih 70 godina.

Foto: Tanjug

U Austriji se predviđa nevreme, oluje s grmljavinom i temperaturom do 37 stepeni Celzijusa.

I jug Skandinavije će od utorka imati temperaturu od oko 30 stepeni - u Danskoj i južnom delu Švedske.

U Velikoj Britaniji je izdato upozorenje zbog mogućih jakih oluja.

Globalno zagrevanje klime izazvano emisijom zagađujućih gasova - "fenomen staklene bašte", pojačava tu klimatsku pojavu koja stiže iz Afrike, i to će se sve više ponavljati - upozoravaju naučnici.

- Kada nema prepreka za Sunčevo zračenje, mnogo toplog vazduha dolazi iz Afrike - rekla je Sabine Kriger, iz nemačke meteorološke službe DVD.

Južna Evropa bi time bila posebno mnogo pogođena, ukazala je ona.

Toplotni talas koji zbog gustine izgradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogađa gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći - po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stepeni Celzijusa iznad uobičajene za taj period.

#Evropa

#Prognoza

#Vreme

'