AKTUELNO

Tokom noći veliki broj ekipa komunalnih preduzeća bio je na terenu i veći deo štete smo već sanirali. Nastavićemo i tokom današnjeg dana, a upućujemo apel građanima da prijave „Beokom servisu” ako budu imali probleme, jer će ekipe vrlo brzo izaći na teren da ih otklone – rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

- Mi smo noćas hitno reagovali, kao i Sektor za vanredne situacije, tako da je jedan broj lica evakuisan. Ova količina padavina je tri puta veća nego što prosečno padne u julu. Prošle godine palo je oko 35 litara po metru kvadratnom, a sinoć smo imali oko sto litara po metru kvadratnom. Pored Borče i cele leve obale Dunava, kritično je bilo i na Bežanijskoj kosi i u Zemunu - rekao je Mladenović.

On je dodao da su pljuskovi u veoma kratkom vremenskom periodu sa velikom količinom padavine izazvali velike probleme, nijedan sistem ne može da primi ovoliko padavina. Poseban problem je na levoj obali Dunava, gde nema izgrađene kanalizacione mreže niti postoji mreža za atmosferske vode što je izazvalo najveće posledice.

Mladenović je rekao da je tokom noći na terenu bio veliki broj ekipa svih gradskih komunalnih preduzeća.

- Naše službe su uspele da otpuše određeni broj kanala i opet upućujemo apel građanima da čiste kanale ispred svojih kuća i da ne dozvolimo da nam se dešavaju ovakvi problemi. Negde smo morali čak i ulice da prokopamo kako bismo tu vodu propustili. Veliki broj pumpi je na terenu i mislim da ćemo uspeti u toku dana da u potpunosti saniramo ono što je kritično - rekao je Mladenović.

On je dodao da je više od dvadeset obdaništa poplavljeno ili da je u njima prokišnjavalo,te poručio roditeljima da neće biti problema da se deca izmeste u najbliža obdaništa.

- Posle ovakvih padavina, nakon izlivanja septičkih jama i kanala krenulo se već noćas sa zaprašivanjem komaraca u određenim delovima grada i nastaviće se i dalje ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale. Kada se voda povuče, tek tada možemo da pristupimo deratizaciji i dezinsekciji. Gradski zavod za javno zdravlje i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sve vreme su sa nama i njihove ekipe će proverevati ispravnost vode, što je u ovom trenutku najvažnije, ali i saniranje terena - rekao je Mladenović.

On je dodao i da je kao posledica nevremena bilo problema u funkcionisanju nekih raskrsnica, pa je u 12 raskrsnica trepćuće žuto svetlo, a očekuje se da to bude u toku dana rešeno.

#Nevreme

'