AKTUELNO

Trgovina ljudima je jedna od najprofitabilnijih “zanimanja” u svetu, kažu gosti Novog jutra.

Na udaru su uglavnom devojke tokom leta, koje su tada u potrazi za brzom zaradom i seznoskim poslovima, pa u želj i da spoje lepo i korisno, lako upadnu u začarani krug trgovine ljudima.

Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima za Novo jutro kaže da se žrtva više ne privlači luksuznim i atraktivnim oglasima za posao, već su to ugavnom pristojne ponude koje ni na koji način ne deluju sumnjivo.

Foto: TvPink Printscreen

- Danas oni nude pristojan smeštaj, korektno radno vreme, dovijaju se da oglas više nije pompezan i luksuzan kao što može da bude, da bi devojke mogle da nasednu. Uglvanom kada je oglas previše atraktivna, devojka bi mogla da pomisli da nešto nije u redu. Oni ugalvnom koriste letnji period, da bi devojke mogle da se prijave jer tada tragaju za sezonskom zaradom – rekla je Raković objašnjavajući kako otmičari vrbuju devojke za dalju trgovinu ljudima.

Pisac i edukator Vlada Arsić kaže da je trgovina ljudima najprotafiblnija objas u svetu i najugroženije su i zemlje u tranziciji, pa je po njemu Srbija idealna za ovo.

- Ugroženi su svi, a najviše mlade devojke. One se prijave da zarade, a zapravo se nađu u pravom paklu iz kog je jako teško izaći – objašnjava Arsić.

Raković kaže da žrtve odmah ostaju bez ličnih dokumenata čim padnu u ruke kidnapera. Kako kaže, oni obično dozvole žrtvi da se javi kući, ali tako što oni stoje pored nje i ne dozvoljavaju joj da bilo šta kaže što bi bilo sumnjivo porodici. Taj telefonski poziv, objašnjava Raković, zapravo šalje lažnu poruku da je sve u najboljem redu.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji poruka na osnovu koje kidnapovani mogu da stave do znanja porodici da nešto nije u redu i postave jednostavno pitanje kao što je na primer “Šta radi baka Đurđa”. Roditelji znaju da ta baka ne postoji, pa samim tim shvate da nešto nije u redu i da im dete šalje neki signal – kaže Raković.

Arsić objašnjava da svako ko je u potrazi za poslom treba da bude više nego ikada oprezan.

- Oni gube kontrolu nad svojim životom. Žrtve se predaju, prepuste sudbine. Nikada na razgovor za posao ne treba da ide sama devojka, takođe treba proveriti tu u firmu gde na razgovor – objašnjava Raković, i objašnjava da oprez mora biti pojačan u svakom pogledu.

#Nasilje

'