AKTUELNO

U Srbiju bi trebalo da stigne veliki gradonosni oblak u naredna dva sata, kažu dežurni u protivgradnoj službi.

Prvi pod enormnim udarom će se naći teritorije Srema i Bačke koje nadzire radarski centar Fruška Gora i Bajša.

- Svi strelci i lansirni centri su u potpunosti spremni i na raspolaganju za udar na gradonosni oblak koji treba da stigne svakog časa u Srbiju imaju čak 1.700 raketa. Srbija se u proteklim danima našla pod rekordnim brojem izuzetno snažnih gradonosnih oblaka, ali je zahvaljući kako strelcima, tako i novopostavljenim automatskim sistemima i rekordnim brojem ispaljenih raketa šteta od grada svedena na izuzetno male razmere - navodi se u saopštenju.

Crveni meteoalarm u nedelju

Upaljen je crveni meteolarm zbog ove najave meteorologa. Nailazak hladnog fronta sa toplim vazdušnim masama manifestovaće se kroz izražene vremenske nepogode u vidu jačih pljuskova i pojave grada, navode iz RHMZ-a. Očekuje se da će u nedelju pasti više od 30 litara kiše.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jaki pljuskovi, grmljavina, olujni vetar

Republički hidrometeorološki zavod izdao je večeras hitno upozorenje na jake pljuskove sa velikom količinom kiše, grmljavinom i olujnim vetrom. - U naredna dva sata oblačnost koja na severozapadu Bačke uslovljava jake pljuskove sa količinom kiše od oko 30 mm u kratkom vremenskom periodu i kratkotrajno jakim i olujnim vetrom, premeštaće se dalje ka severu Banata - navodi se na sajtu RHMZ. Slične vremenske neprilike zahvatiće Srem, Mačvu i deo Podrinja. Upozorenje važi do 23 sata i 44 minuta, navodi RHMZ. Prema podacima sa glavnih meteoroloških stanica, kiša sa grmljavinom je padala na Paliću i u Somboru.

U ponedeljak, 24. juna, vremenske prilike će se poboljšati, pa će na području cele Srbije, osim u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji na snazi biti žuti meteoalarm.

U Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji u ponedeljak će na snazi biti narandžasti meteoalarm.

RHMZ napominje da crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako se objašnjava, to znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, koje su takvog inteziteta da mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i da budu veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

RHMZ poziva građane da se često informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika i slede naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Foto: Pixabay.com

Za narandžasti meteoalarm navodi da on znači da se prognoziraju opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i predstavljaju opasnost po ljude i životinje. RHMZ upozorava građane da treba da budu vrlo obazrivi, svesni rizika i redovno informisani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i da preta savete nadležnih državnih službi.

Žuti meteoalarm znači da vreme potencijalno može da bude opasno, odnosno da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

#Beograd

#Grad

#Nevreme

#Srbija

'