AKTUELNO

Zmija je uplašila građane na Novom Beogradu kod Ušća.

Na snimku koji sledi vidi se velika zmija kako prelazi šetalište kod Ušća i zavlači se u lišće.

Biciklisti su zmiju uspešno zaobišli, a građani su prešli na drugu stranu šetališta.

Podsetimo, prošle nedelje osoblju leskovačke Opšte bolnice javilo se šest pacijenata zbog ujeda zmija što je više u odnosu na isti period prošle godine, pa su lekari apelovali na građane da budu oprezni tokom boravka u prirodi.

Ujedi zmija dešavali su se u manje naseljenim delovima grada, a jednog pacijenta zmija je ujela na planinskom putu iznad Vučja. Otrovnica se obmotala oko upravljača njegovog bicikla kojeg je ostavio kraj puta. Pošto je čovek nije primetio, zmija ga je ujela za prst kada je podizao bicikl.

Foto: Pixabay.com

Da su zmije aktivne poslednjih meseci svedoče i objave na Fejsbuku Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok", koje na jugu Srbije sprovodi akcije spasavanja zmija i vraća ih u prirodu.

Zmije u Srbiji, otrovne i neotrovne

U Srbiji živi 10 vrsta zmija, od kojih tri pripadaju porodici ljutica (viperidae), a 7 familiji smukova (colubridae).

Otrovne zmije koje se mogu naći na području Srbije su poskok, šarka i šargan, a tim redosledom ih možete videti na fotografijama koje slede:

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Foto: Wikipedia/NenaBOR

Zmije koje se sreću u ravničarskim područjima Srbije su uglavnom neotrovne i bezopasne, ako se izuzme nekoliko lokaliteteta u Vojvodini u kojima ima i šarki. Najčešće se sreću smukovi i vrste vezane za vodu, ribarice i belouške.

Sve ove vrste mogu da porastu do 1,5 metara, pa i do 2 metra. Moguće je videti i smukulju, ali ova vrsta je relativno retka. Dosta je i sitnija od ostalih, a ljudi je zbog riđe boje i šara, često mešaju sa šarkom. Neretko se i od ribarice pomisli da je šarka.

#Beograd

#Zmija

#Šetalište

'