AKTUELNO

Tela Aleksandra i Drage Obrenović bačena su preko prozora Starog konaka, zdanja koje je korišćeno kao ezidencija vladara kneževine i kraljevine Srbije tokom 19. i početkom 20. veka, a koje je 1904. srušeno po naređenju kralja Petra.

Na beogradskom Andirćevom vencu jedan preko puta drugog stoje dva dvora, dve dinastije – Stari i Novi dvor, Obrenovići i Karađorđevići. Nekada simboli monarhije, danas simboli republike, svedoci nekih drugih vremena u kojima je bilo moguće sazidati dvor za nekoliko godina. Svedoci uzdizanja Srbije od kneževine u kraljevinu, smene dinastija i državnog uređenja. U Starom dvoru Obrenovića danas je sedište Skupštine grada Beograda, a u Novom dvoru Krađorđevića je zgrada predsednika republike.

Izgled gradskog kompleksa dvorova na Terazijama dosta se promenio od početka 20. veka. Najpre su, kao posledica međudinastičkih promena srušeni Stari konak i dvor kneza Mihaila Obrenovića.

Stari konak ili Simićeva kuća u Beogradu je bila rezidencija vladara kneževine i kraljevine Srbije tokom 19. i početkom 20. veka. Ovo je zdanje u kojem su 1903. godine ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga.

Foto: Printscreen YouTube/Lazar N

Kuću je krajem 30-ih godina 19. veka sagradio državni savetnik Stojan Simić za svoje potrebe. U to vreme kuća je bila daleko od varoši, na poljani iza Terazija. Ovo je prva zgrada sazidana na Terazijama (na njegovom mestu je današnja travnata površina između Starog i Novog dvora u ulici Kralja Milana).

Kako je 1842. godine došlo do promene dinastija, država je za potrebe rezidencije novog kneza Aleksandra Karađorđevića otkupila Simićevu kuću 1843. godine i knez se tu ubrzo uselio sa porodicom. Lokacija gde je bio ovaj dvor, poznat pod imenom Stari konak.

Kada je krajem 1858. godine knez Aleksandar sišao sa vlasti i po drugi put došao knez Miloš Obrenović, počela je gradnja nove rezidencije u neposrednoj blizini Starog konaka, na mestu današnjeg Novog dvora. Ipak, novoizgrađeni objekat koji je trebalo da koristi knez Mihailo Obrenović nije nikada korišćen kao dvor nego su u njemu bila smeštena ministarstva spoljnih poslova i policije, dok je knez koristio Stari konak. Ostalo je zabeleženo da je u Starom konaku bio odar kneza Mihaila posle ubistva 1868. godine.

Foto: Printscreen YouTube/Lazar N

Kao svoju rezidenciju koristili su je kasnije kralj Milan i kraljica Natalija koji su u neposrednoj blizini podigli Stari dvor 1881-1884 godine. Koristili su ga zatim kralj Aleksandar i kraljica Draga. Inače, kralj Aleksandar je iz porodilišta donet upravo u ovaj Konak.

Stari konak je srušen 1904. po nalogu kralja Petra I Karađorđevića, godinu dana posle Majskog prevrata, "da ga ne podseća".

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Danas je na tom mestu, od parka do ulice, samo zelena padina sa cvećem i fontanom koja je kasnije nastala.

Foto: Pink.rs/Marija Kotaraš

#Beograd

'