AKTUELNO

Juče se dogodio teroristički napad u Mogadišu, prestonici Somalije. U trenutku napada šef srpske diplomatije Ivica Dačić nalazio se u predsedničkoj palati, gde je razgovarao sa predsednikom te zemlje. Miroslav Lazanski, komentator "Politike", izjavio je da je ta zemlja puna bandi i užasno mesto za život.

- Somalija je najveća humanitarna katastrofa Afrike u ovom času. Preko pet miliona ljudi svakodnevno živi od humanitarne pomoći. To je velika zemalja i puna bandi. Mirovna operacija na Indijskom okeanu je upravo zbog somalijskih pirata – naglasio je Lazanski u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, jedan od dva najbolja hotela u Mogadišu obezbeđen je tako što postoje betonski blokovi kojima je ograđen i stražarske kule oko hotela.

Foto: TvPink Printscreen

- Palata u kojoj je predsednik je istovremeno i komanda kopnene vojske i kasarna. Tu vojnici i žive i spavaju, a tu je i rezidencija. Taj kamion koji je eksplodirao nije mogao direktno da priđe palate jer oni imaju višestruuki nivo kontrole – naveo je Lazanski.

On kaže da je kamion verovatno bio pun eksploziva, čim je tako jako odjeknula eksplozija.

- Somalija je užasno mesto, tu su suniti i muslimani, to je zemlja koja ima frakciju Al-Kade. Oni nemaju problema sa nacionalnim manjinama, ali imaju islamske frakcije i jako su besni na zapadnjake – rekao je Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Somalija nema dobre odnose sa Kenijom i Etiopijom zbog ponašanja vojnika iz te dve zemlje.

- Ja sam 2014. godine imao intervju sa predsednikom Muhamudom baš u Mogadišu. Kada sam sleteo u taj grad posada je skinula sakoe i obukla pancire. Italijanski karabinjeri osiguravaju aerodrom u Mogadišu – kazao je Lazanski.

LAZANSKI O PRETNJAMA AMERIČKOG ANALITIČARA: Bezobrazni profesor pobrkao babe i žabe

Lazanski je komentarisao izjavu američkog analitičara Edvarda P. Džozefa da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti smenjen kao još jedan problematičan političar, ako ne prizna lažnu državu Kosovo.

- Neverovatno je koliko mi pridajemo pažnje jednom američkom profesoru sa Univerziteta Džon Hopkins. Tačno je da kroz njegove ideje i stavove provejava poruka jednog dela američke administracije, ali on je tu pobrkao i babe i žabe - kaže Lazanski i dodaje:

- Najbolje je ono kad on kaže da zna emotivno raspoloženje građana Srbije koji su na površini ljuti na NATO zbog bombardovanja, ali su u suštini privrženi NATO. Pa to je neverovatno, gde je on to izmerio?!

#Miroslav Lazanski

#Somalija

'