AKTUELNO

Srbija je započela gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do Mađarske granice, kojim će se dopremati gas iz Turskog toka. Ministar rudarastva i energetike Aleksandar Antić istakao je da će taj projekat obezbediti energetsku bezbednost i stabilnost naše zemlje.

- Mi smo na tom projektu dugo radili, podestio bih da sam 27. juna 2017. godine sa prvim čovekom Gasproma, gospodinom Milerom, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisao mapu puta vezano za razvoj novog magistralnog gasovoda kroz Srbiju koji predstavlja nastavak Turskog toka. U prethodnom periodu smo puno toga uradili i došli smo konačno do cilja da se taj projekat u Srbiji razvija i realizuje – izjavio je Antić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, to je jedan od strateški značajnih projekata koji Srbiji treba dugoročno da obezbedi i poveća energetsku bezbednost.

Foto: TvPink Printscreen

- To znači povećavanje našeg ukupnog gasnog tržišta, zadovoljavanje rastućih potreba industrije. U Srbiji je proteklih godina otvoreno stotine novih industrijskih postrojenja i fabrika, a svi oni traže gas. Mi moramo da zadovoljimo te potrebe i da otvorimo mogućnost za nove investicije. Nijedan veliki investitor neće da dođe ako nema kompletnu infrastrukturu, finansijsku, političku stabilnost – kazao je Antić.

On je dodao da je Južni tok projekat koji je zaustavljen 2014. godine i da je Rusija sa Turskom onda napravila dogovor da preusmeri pravac snabdevanja gasom jednim delom za potrebe turskog, a drugim delom za potrebe evropskog tržišta.

- Južni tok je završena priča 2014. godine, ovo je novi projekat zasnovan na potpuno drugim principima i parametrima. Sada se ozbiljne faze tog projekta razvijaju i u zemljama od Turske do Mađarske – rekao je Antić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, deonica kroz Srbiju je izuzetno zahtevna i dugačka je 403 kilometra.

- Gasovod u Srbiju ulazi kod Zaječara, izlazi kod Horgoša, prelazi preko teritorije 23 opštine. Gasovod mora da savlada pet reka, a Moravu tri puta. Ja sam posebno zadovoljan što veliki deo građevinskih radova rade srpske kompanije, koje su na zadovoljstvo svih nas prošle testiranje da li mogu da razviju taj projekat. Postoje četiri deonice projekta – kaže Antić.

On dodaje da se planira i da se iz tog gasovoda planira i projekat Beograd i Banjaluka.

Antić naglašava da ovaj gasovod dramatično menja energetsku sliku Srbije i postavlja je u potpuno drugi položaj u kojem je do sada bila.

#Aleksandar Antić

#Turski tok

'