AKTUELNO

Opština Paraćin i Hrišćanska adventistička crkva i ADRA uputile su odgovor portalu Pink.rs, a povodom teksta koji je objavljen iz gostovanja teologa Miloša Stojkovića u jutarnjem programu Televizije Pink.

Naime, Pink.rs preneo je gostovanje Stojkovića koji je rekao da predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović promoviše sekte i da je zajedno sa svojim saradnicima delio paketiće humanitarne organizacije “Adra” (Adventistički humanitarni i razvojni rad).

Zajednički odgovor Hrišćanske adventističke crkve i ADRE prenosimo u celosti:

1. Hrišćanska adventistička crkva je registrovana u skladu sa zakonima Republike Srbije. Nazivanje nje sektom predstavlja širenje govora mržnje. To takođe potencijalno ugrožava bezbednost svakog pripadnika ove verske zajednice na teritoriji Republike Srbije. Očekujemo reakciju nadležnih organa.

2. Humanitarna organizacija ADRA nikad ne uslovljava pružanje pomoći pripadnošću ili pristupanjem bilo kojoj verskoj zajednici. ADRA nikad ne distribuira materijal verske prirode. To dobro znaju svi koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa Adrom od 1990. godine kada je osnovana, preko projekata sakupljanja i distribuiranja 100.000 paketa sa hranom, odećom i ličnim pismima koje su građani R.Srbije slali svojim prijateljima i rođacima u ratom zahvaćenom Sarajevu 1992-4 godine, do svega urađenog do dana današnjeg. Izjavama u navedenoj televizijskoj emisiji i članku predstavlja grubu neistinu i klevetu. Očekujemo reakciju nadležnih organa.

3. Ni Hrišćanska adventistička crkva niti ADRA ne dozvoljavaju da njihova imena budu politizovana i zloupotrebljavana u bilo kakvoj vrsti političkog obračuna. Hrišćanska advenstistička crkva i ADRA nisu političke organizacije, ne bave se dnevnom politikom, već isključivo radom na ozdravljenju društva i doprinosu opštem dobru.

4. ADRA uvek ima najbolju moguću saradnju sa lokalnim samoupravama i državom Srbijom. Tako je bilo 2014. i 2015. godine u pomoći oporavku poplavama pogođenom stanovništvu opština Krupanj i Paraćin, kao i sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije. Doprinos Adre je uvek konkretan i značajan, što potvrđuju i svi zvaničnici navedenih samouprava i državnih tela.

5. Stoga tražimo od zvaničnih organa da reaguju na odgovarajući način i zaštite istinu i reputaciju Adre i njenih osnivača - vernika Hršćanske adventističke crkve.

A takođe, povodom ovog slučaja odgovor je uputila i opština Paraćin.

1. Hriščanska adventistička crkva i humanitarna organizacija ADRA su se zajedničkim saopštenjem obratile javnosti 16. maja 2019. a povodom gostovanja gospodina Stojkovića u Jutarnjem programu televizije Pink 15. maja 2019.

2. U saopštenju, ove dve organizacije JASNO navode da je "... Hrišćanska adventistička crkva registrovana u skladu sa zakonima Republike Srbije. Nazivanje nje sektom predstavlja širenje govora mržnje. To potencijalno ugrožava bezbednost svakog pripadnika ove verske zajednice..." (citat iz saopštenja).

3. U saopštenju se takođe navodi da "humanitarna organizacija ADRA nikada ne uslovljava pružanje pomoći pripadnošću ili pristupanjem bilo kojoj verskoj zajednici. ADRA nikada ne distribuira materijal verske prirode..." (citat iz saopštenja).

4. Sve ovo potvrđuje u potpunosti odgovor Odseka za informisanje opštine Paraćin od 16.05. 2019. godine u kome smo to i naglasili demantujući izjave Miloša Stojkovića.

5. Obzirom da se gospodin "teolog" Stojković ponovo obraća javnosti istim govorom mržnje i potencijalnim ugrožavanjem bezbednosti pripadnika jedne verske organizacije Opštinsko veće opštine Paraćin će u ponedeljak, 20. maja 2019. doneti Zaključak kojim će se od nadležnih organa zatražiti da u skladu sa nadležnostima razmotre izjave "teologa" Miloša Stojkovića, a vrlo je verovatno da će se Opštinsko veće saglasiti i da se podnese prijava za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, član 317 Krivičnog zakona RS.

6. Na ovaj korak smo primorani kako bismo zaštitili naše sugrađane koji su pripadnici Hrišćanske adventističke crkve, a takođe, i udruženja građana-saradnike organizacije ADRA sa teritorije opštine Paraćin koji su niz godina unazad uspešno sarađivali sa ovom humanitarnom organizacijom.

#Paraćin

#demanti

'