AKTUELNO

Uskoro ću umreti i vreme je da saznaš istinu. Mi smo te usvojili, ali ne legalno. Kupio sam te posle tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru bliznakinju, rekao je otac devojci u Nišu.

Zbog griže savesti je otac na samrti svojoj "ćerki" otkrivo istinu o njenom poreklu. Priča o nestalim bebama, naročitno na jugu Srbije, koja je aktuelna u poslednje vreme naterala je jednog oca iz Niša da preispita svoju savest.

Zbog toga on je rešio da devojci otkrije isitinu. Najtragičnije je to što je on to njoj otkrio na savesti. Kako naš izvor otkriva, devojka je u šoku i dalje. Prvo proživljava šok što je izgubila nekog za kog je verovala ceo život da joj je otac, a onda je usledio i šok o njenom poreklu.

- Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a naročito me je pogodila priča nestalim dosijeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Rešio sam da vam ispričam potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale - priča naš sagovornik.

- Moja prijateljica porodila se u Aleksincu 1981. Dobila je bliznakinje. Međutim, posle porođaja saopšteno joj je da jedna beba nije preživela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: - Imate drugo dete, budite srećni, ono je preživelo. Godine su prolazile, ali majka kao da je predosećala da joj je druga ćerka ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kada su joj stizali pozivi za vakcinaciju za obe ćerke, kao i pozivi za školu. Sve vreme je objašnjavala da joj je drugo dete mrtvo.

Kada je zatražila umrlicu, shatila je da ne može da je dobije.

Posle gotovo četiri decenije prava majka i sestre ponovo su bile zajedno.

- Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena ćerka smogla je snage da joj kaže: „Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona je me odgajala. Ipak, ostale su u kontaktu.

#Beba

'