AKTUELNO

Ambasador Srbije u Egiptu od 2011-2018. Dragan Bisenić je izjavio da je Egipat zemlja kojoj je bezbednost na prvom mestu.

- Egipat je jedna od najinteresantnijih zemalja na istoku kada je reč o situaciji u regionu i kada je reč o pitanjima bezbednosti uopšte. Egipat je zemlja kojoj je bezbednost na prvom mestu. Zbog toga što je Egipat uspeo da očuva svoju unutrašnju stabilnost tokom arapskog proleća koje je zahvatilo is am Egipat – kazao je Bisenić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, kada se radi o unutrašnjim pitanjima Egipat je mnogo uložio u turizam.

Foto: TvPink Printscreen

- To su milijarde i milijarde dolara od 1980. godine, od kada je postalo moguće da se razvija turistička infrastruktura na Crvenom moru, kada je Sinaj vraćen Egiptu – naveo je Bisenić i dodao da je Egipat zemlja koja je u vrhu bezbednosti u regionu Bliskog istoka.

Bisenić dodaje da se u Egiptu događaju dve vrste terorističkih napada.

- Jedna vrsta je usmerena ka unutrašnjim problemima i to je pokušaj razdvajanja kopske i muslimanske zajednice koja živi u Egiptu. Drugi tip napada je kada se napadaju strani turisti. Na taj način želi se da se destabilizuje položaj Egipta u svetu i da se ugrozi turizam – ocenio je Bisenić.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija-YUTE Aleksandar Seničić kaže da se u poslednje dve godine Egipat značajno podigao kod tražnje naših turista.

Foto: TvPink Printscreen

- Važno je da turisti znaju da trenutno nema problema na destinacijama na koje oni idu. Najveći broj naših turista boravi u regiji Crvenog mora, u Hurgadi. Sva ova letovališta su vrlo dobro obezbeđena – naglasio je Seničić.

Prof.dr Zoran Keković sa Fakulteta bezbednosti kaže da postoji splet okolnosti koje čine Egipat visokorizičnom destinacijom.

- Prilikom izbora turističkih destinacija turisti se danas sve više osvrću i cene bezbednosne kriterijume. Terorizam i turizam imaju mnogo dodirnih tačaka. Turizam je danas jedna od najbrže rastućih privrednih grana, koja donosi ogroman profit velikom broju zemalja – kazao je Keković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, činjenica je da je saobraćajna infrastruktura najugroženija kada teroristi biraju svoje mete.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Bezbednost

#Egipat

'