AKTUELNO

U okviru 16. Noći muzeja zapaženo mesto imale su izložbe koje su priredili ustanove kulture Ministarstva odbrane "Vojni muzej" i Medija centar "Odbrana".

U Muzeju grada Beograda posetioci su bili u prilici da pogledaju izložbu "Odbrana 78", autora Dušana Jovovića, koju je organizovalo Ministarstvo odbrane. Izlozba je posvećena dvadesetogodišnjici odbrane otadžbine od NATO agresije.

Ova izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu tokom 78 dana NATO agresije, a posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je bilo i mnoštvo dece. Izložba je multimedijalna i interaktivna postavka koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.

Utisak posetilaca ove izložbe je da se moramo sećati naših težkih dana, te da naša generacija mora narednim da prenese istinu koju ova izložba kazuje.

Svoje impresije o izložbi "Odbrana 78" podelile su Maja Ilić iz Lazarevca i Jelena Jevrić iz Beograda.

- Prijatno smo se iznenadili postavkom, jer su instalacije urađene veoma kvalitetno i svidelo nam se što izložba podseća na jedan deo naše istorije. Svakako bih svima preporučila da posete ovu izložbu - rekla je Jelena Jevrić.

Foto: Tanjug

Jedna od najatraktivnijih lokacija na mapi ovogodišnje manifestacije svakako je Vojni muzej na Kalemegdanu. Stalna muzejska postavka Vojnog muzeja prikazuje vekovnu borbu za slobodu na ovim prostorima, kroz prikaz umetničko istorijskih predmeta, skulptura, umetničkih slika, reprodukcije fotografija i originalnih predmeta.

Građani svih generacija, među kojima je bilo najviše dece, pratili su na platou ispred zgrade Vojnog muzeja, pokaznu vežbu mačevalačkog kluba "Pero".

Ova demontracija mačevalačkih tradicija našeg naroda otkriva šta se sve i na koji način učilo na časovima mačevanja u 18. i 19. veku. Okupljeni građani mogu su da vide i nauče poteze osnovnog napada, mačevalački stav, te kretanje mačevalaca unapred i unazad.

U izložbeno-galerijskom prostoru Vojnog muzeja u Balkanskoj ulici organizovana je postavka pod nazivom "Junaci otadžbine poginuli za vreme NATO agresije tokom 1999. godine". Izložbena postavka je posvećena poginulim i nestalim braniocima otadžbine tokom NATO agresije. Prema jedinstvenom azbučniku izložene su fotografije i lični podaci poginulih i nestalih boraca.

U Domu Vojske Srbije posetioci su mogli da vide dve stalne postavke. U Velikoj galeriji aktuelna izložba "Deca u ratu" izazvala je veliku pažnju publike. Reč je dokumentovanom svedočanstvu o deci kao žrtvama rata u periodu od 1914. do 1999. godine. Ovu postavku zajedno su priredili Medija centar "Odbrana", Muzej žrtava genocida i Fond "Mala Milica Rakić iz Batajnice".

U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije postavljena je izložba "Da se ne zaboravi" autora Milena Čuljića. Izložba sadrži radove više od 90 fotoreportera, nastalih u proleće 1999. godine i donosi svedočenje o strahotama rata, nedužnim ljudskim žrtvama, razorenim kućama i mostovima, putevima i fabrikama. Izložbu su realizovali "Klub generala i admirala Srbije" u saradnji sa Medija centrom "Odbrana".

Ovogodišnja manifestacija "Noć muzeja", koja okuplja preko 200 muzejskih postavki u ukupno 53 mesta u Srbiji, ove godine kao slogan ima "Slobodu" koja se savršeno uklopila u ove postavke, koje pre svega podsećaju na vekovnu borbu našeg naroda za slobodu, a posetioci su se mogli podsetiti svih velikih i teških trenutaka te borbe.

#Noć Muzeja

#muzej

'