AKTUELNO

Obnovićemo skoro 50 odsto voznog parka i time uticati na bolju naplata, jer prosto gradski prevoz mora da se plaća, istakao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Grad Beograd planira da kupovinom novih autobusa i obnavljanjem 50 odsto autobusa utiče na bolju naplatu karata gradskog prevoza, izjavio je gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Planiramo da poboljšamo naplatu karata. Direktno iz budžeta grada dajemo 150 miliona evra za subvenciju za gradski prevoz, a ukupan trošak iznosi 200 miliona evra. To je suviše. Nigde u svetu gradski prevoz nije profitabilan, svuda se dodaje novac, ali u Beogradu se dodaje dve trećine sredstva - rekao je Vesić na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, odgovarajući na pitanje novianara u vezi sa naplatom gradskog prevoza.

On kaže da je Grad odlučio da kupi nove autobuse, što će zapravo, kako ističe, biti uvod u kampanju bolje naplate.

- U toku je kupovina 244 nova autobusa, zajedno sa 130 iz Ikarbusovih, koliko ćemo kupiti u narednih godinu dana, imaćemo ukupno 374 nova autobusa na ulicama grada - rekao je Vesić.

Na ulicama Beograda je 680 autobusa gradskog prevoza, plus privatnici sa oko 400 autobusa, dodao je Vesić.

- Obnovićemo skoro 50 odsto i time uticati na bolju naplata, jer prosto gradski prevoz mora da se plaća - istakao je Vesić.

Naveo je podatak da u Beorgadu ima 718.000 zaposlenih, a da analize stručnih službi Grada govore da 50 odsto od tog broja ljudi koristi gradski prevoz.

- To je 360.000, a samo 114.000 plaća karte redovno. Postoji ogroman prostor da se boljom naplatom dođe do više sredstava. Naše analize kažu da, kad bi samo 100.000 hiljada zaposlenih počeo da kupuje karte, to bi bilo svake godine 96 novih autobusa - zaključio je Vesić.

#Autobus

#Goran Vesić

'