AKTUELNO

Obračuni dva najpoznatija crnogorska narko klana ne jenjavaju. Darko Mijović sa Cetinja i Nikola Jovanović, iz Bara, ubijeni su u ponedeljak u zoru u Nemačkom gradu Forst, a teško su ranjeni Miloš Vesković i Miloš Pavićević.

Mediji su ovu četvorku označili kao pripadnike škaljarskog klana, dobro poznate crnogorskoj policiji. Prema prvim rezultatima istrage smatra se da je motiv krvavog napada spor kriminalnih bandi zbog droge.

Božidar Spasić bivši obaveštajac rekao je da je u slučaju Mijovića specifično mesto gde se ubistvo dogodilo.

- Ubistvo se dogodilo u blizini Berlina, a i blizu je Poljska granica. Ranije je Frankfurt bio epicenter sveta, a ovoga puta se to kriminalno podzemlje sklonilo u dubinu Nemačke, verovatno tragajući za nekim novim tržištima, ili sklanjajući se od konkurencije ili nemačke policije – izjavio je Spasić u emisiji Pravac autora i voditelja Ivane Majstorović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, specifično je to što je nemačka policija izdala tri saopštenja, od kojih je prvo bilo da ih je napala grupa bajkera.

- Onda su rekli da su se oni međusobno poubijali, dakle neko želi da prikrije šta se tu dogodilo. Treća varijanta je da je Nemačka BK imala svog čoveka koji im je odao te ljude, gde se oni nalaze i gde se nalaze te baste za marihuanu. Očito je da je nemačka policija to ranije znala – ocenio je Spasić.

Prema njegovim rečima, mi se nalazimo u totalnom mafijaškom ratu na našem području.

Marko Nicović član svetske asocijacije šefova policija kaže da je sigurno da i policija ima svoju ulogu u svemu tome, kao i da postoji tuča za sintetičke droge.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji jedan paradoks, da siromašni jug eksportuje heroin i kokain u bogati sever, a bogati sever eksportuje sintetičke droge na siromašni jug. Primera radi, gram kokaina u Minhenu košta 100 evra, jedan ekstazi ili neki drugi amfetamin košta pet evra – rekao je Nicović i dodao:

Mlad čovek konzumira sintetičku drogu, jer on ne može da plati 100 evra, ali može 5. Sada se mafija uključila u sintetičke droge, jer su one prošle godine uzele preko 700 milijardi zaradu u svetu.

Nicović kaže da velike farmaceutske kuće na zapadu rentiraju svoje hemičare i farmaceute mafiji i da oni prave novu sintetičku drogu.

- Sintetičke droge se idealno švercuju, u obliku pilula za spavanje, aspirina, c vitamin – navodi Nicović.

On se osvrnuo i na kavački i škaljarski klan rekavši da ta dva sela po kojima klanovi nose ime, a nalaze se u Boki Kotorskoj, ukupno imaju oko 250 stanovnika.

#Božidar Spasić

#Marko Nicović

'