AKTUELNO

Država je, poučena strašnim iskustvom iz 2014. godine, uložila dosta novca kako se katastrofalne poplave ne bi ponovile, ističe za Pink Živko Babović. Kaže da je mnogo novca dato za preventivu, opremanje službi i podignuta je svest jedinica lokalne samouprave. Tvrdi da građani nemaju razloga za brigu.

Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kaže da je 7. maja bila zakazana vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na bazi prognoza koje su dobijene za naredni period.

- Cilj vanredne sednice bio je analiza aktuelne situacije, utvrđivanje detaljne prognoze, davanje preporuka jedinicama lokalne samouprave i donošenje zaključaka o postupanju na državnom nivou. Nakon toga upućeno je upozorenje svim jedinicama lokalne samouprave i data im je depeša šta preduzeti na bazi preventive – objašnjava Babović za Pink.

Kako dodaje, Štab za vanredne situacije ima svoje pomoćno telo, operativni štab, koji je u subotu 11. maja zasedao i utvrdio je operativni plan delovanja.

- U njemu učestvuju pripadnici sektora za vanredne situacije, snage policije, snage vojske i vodoprivredna preduzeća. Sektor za vanredne situacije podigao je pripravnost svih svojih snaga, kao i specijalizovanih jedinica civilne zaštite – objašnjava načelnik.

Ističe da opasnosti od poplava prethodnih dana nije bilo, a kiša pada uobičajeno za ovo doga godine.

- Ništa prenaglašeno se ne dešava, tako da je u medijima bilo dosta preterivanja. Mi kao služba koja se bavi spasavanjem, nismo smeli da prenebregnemo bilo koju situaciju, tako da je bilo bolje da smo pripravni, nego da zakasnimo sa reakcijom u slučaju potrebe – kaže on.

Poredeći današnju situaciju sa stanjem iz 2014, kaže da je sve napredovalo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Danas je daleko manje padavina kada je reč o vremenskim uslovima, a kada je reč o sisitemu spasavanja i smanjenja rizika od katastrofa, situacija je neuporediva. Tada smo imali prilično neuređen sistem zaštite i spasavanja i nije sve funkcionisalo kako bi trebalo. Struci je očigledno trebao da se desi Obrenovac kako bi nas osvestio, budući da je država od 2014. preduzela mnogo – kaže Babović.

Foto: TV Pink Printscreen

Uloženo je na stotine miliona evra na preventivu, na opremanje naše službe, a podignuta je i svest jedinica lokalne samouprave kada je reč o preduzimanju prevenzivnih mera.

- Mirni smo! – zaključuje Babović.

#Novo jutro

#Poplave

#Služba za vanredne situacije

'