AKTUELNO

Poznato je i kada prestaje kiša u Srbiji!

Prema najnovijem upozorenju koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod, do kraja dana i u toku noći na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta iznosiće od 20 do 40 mm, lokalno i oko 60 mm. Na području Beograda do kraja dana i u toku noći se očekuje oko 30 mm kiše.

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vodostaji na Savi će narednih pet dana biti u većem porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 15. i 16. maja, a 17. maja prevazilaženjem granice vanredne odbrane od poplava.

Srbija će i danas ostati pod uticajem snažnog ciklona, čiji se centar nalazi nad jugom Italije, i koji utiče na vreme ne samo u našoj zemlji, već u celom regionu. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno i već su se javile poplave na manjim bujičnim rekama. Međutim, meteorolozi ističu da u Srbiji nema opasnosti od poplava, ali je moguće da se pojedine reke i potoci izliju.

I sutra nas očekuje hladno vreme sa kišom, iako će u pojedinim mestima popodne biti suvih perioda i sunčanih intervala. Temperatura će sutra biti od 10 stepeni na zapadu i severozapadu do 20 na istoku i jugoistoku Srbije. U Beogradu oko 15 stepeni Celzijusa. U četvrtak se očekuje slična smena sunca i oblaka, uz uslove za kišu i grmljavinu.

Na severu će u petak biti suvo, dok će u ostatku Srbije još postojati uslovi za kišu i pljuskove, uz postepeno smirivanje vremena do kraja dana. Kišobrane ćemo napokon moći da odložimo od subote.

Foto: Pixabay.com

Pročitajte još: DEČAK UPAO U NABUJALU REKU, MAJKA SKOČILA ZA NJIM! Ženu izvukli, za detetom se traga

#RHMZ

#Vremenska prognoza

'