AKTUELNO

Marija, ćerka Mirjane Marković i Slobodana Miloševića oprostila se od majke potresnim pismom koje je pročitano na sahrani u Požarevcu. Marija, kao i njen brat Marko nisu prisustvovali polaganju urne. Reći Mirine ćerke rasplakale su sve prisutne.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je  u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, ispod lipe, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

Foto: Pink.rs

-  Draga mama, nikada neću dobiti poruku od tebe:  Ćao dušo mamina, da li si budna? Zato ne želim više da se probudim i da ugledam prazan telefon - telefon za mamu. Bio je to prvo telefon za tatu, pa telefob za mamu...Pa šta ću sad? Ali ne smem da se ne probudim dok ne završim sve što sam ti obećala  - navela je Marija u pismu kojim se oprostila od majke.

Oproštajno pismo pročitano je malo pre polaganja urne u porodičnu grobnicu.

- Pre svega, knjigu ću da završim na najbolji mogući način, napisaću predgovor, ovoga puta ja umesto tebe i biće crvene boje - "crvene, crvene kao zastave što su upletimi majko dve trake u kosu, nek ponosno stoje na sreću i radost republike moje". Dakle, biće boje kao iz te naše omiljene pesme, kada smo bile male za praznik - 29. novembar- navodi se u pismu Mirine ćerke.

-  Ali sada dušo, te naše zemlje više nema i mnogo mi je žao što si odlučila da budeš ovde, da ti i tata budete ovde sami, ovde gde Marko i ja nikada nećemo doći. A drago mi je što ne možeš da čitaš sve ono što od 14. aprila pišu o tebi - što bi rekao Boban "Glebels je mala beba za ovu propagandu protiv nas u srpskim medjima.

Sada te više ništa ne boli, ostalo je da boli mene što te nema, što si ovde, što je nepravda...

- Ovo više nije Srbija Dragog Miletića, ali ja razumem da ti želiš da budeš blizu svojim korenima, baš kao i ja - navela je Marija.

Foto: Pink.rs

- Milo moje malo partizansko dete, mamice moja mila i nežna, hrišćanko pravoslavne vere , ti znaš da imaš 40 dana da nađeš tatu i počivajte u miru na onom, kakav god da je - bolji je od ovog sveta. A ja ću doći. Voli vas naviše na svetu vaša Marija - navodi se u pismu koje je svima nateralo suze na oči.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

MIRA JE IMALA MNOGO TEŠKIH TRENUTAKA, PUNO TOGA JE PRETURILA PREKO GLAVE

Momir Bulatović je govorio o životu Mire Marković, ističući da je ona imala mnogo teških trenutaka, ali da je imala sreće da provede vek sa čovekom kojeg je volela i koji je nju voleo.

Foto: Pink.rs

- Bila je srećna sa Marijom i sa Markom i bila je hrabra i pisala je knjige kroz koju je tu hrabrost pokazivala. Bila mi je čast živeti u vremenu sa čovekom kao što je Mira Marković, čovekom koji je imao svoja uverenja i koji nam ih je predočio na hiljadama strana kroz svoja dela - rekao je Bulatović.

On se zahvalio Ruskoj Federaciji na azilu Miri i Marku.

- Levica u svetu tuguje jer je izgubila druga. Draga Miro, počivaj u miru - zaključio je on.

Foto: Pink.rs

Mirjana Marković posvetila je ceo svoj život socijalističkoj Jugoslaviji, za koju se sa svojim mužem borila kao patriota, rekao je

On je govorio o teškom životu koji je Markovićeva vodila, ali i uspehu koji je postigla svojim radom i trudom.

Milovan Bojić, bivši funkcioner JUL-a, smatra da će sud istorije skinuti sa Mirinog imena laži i klevete.

- Kroz čudesnu igru života i smrti, kroz neumitnost ljudske sudbine i svu njenu bezobzirnost posle gotovo dve decenije vratila si se kući kod svoga muža. Evo nas ovde pod lipom u vašem dvorištu, na mestu vašega početka. Naša Mirkana pomagala je svima. Laž je kao grudva snega, istopiće se laz, pobediće istina. Ovo će dvoriste biti pretesno za mimohode onih koji cene vaše žrtve - naveo je Bojić.

Draga Miro, ti si preko svoje glave preturila gotvo sve. Ništa te nije zaobišlo, ni tebe, ni tvog muža, ni vašu decu....

#Mira Marković

'