AKTUELNO

Zlatiborski okrug podržaće program oživljavanja zadrugarstva u tom delu Srbije, rečeno je danas priliko susreta Milana Krkobabića i rukovodstva opštine Priboj, a u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela".

Predstavljen je ovogodišnji Program Vlade za oživljavanje zadrugarstva i razmatrani su konkretni podsticaji koje daju i republička i lokalna samouprava.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović rekao je da su oni spremni da iz budžeta opštine godinu dana finansiraju kompletan rad jedne specijalizovane zadruge na teritoriji Priboja, od prostora do direktora i stručnjaka koji će je voditi.

Foto: Beta

Rvović i rekao da je 1.196 proizvođača maline spremno da se udružuje u zadruge kako bi opstali, plasirali svoje proizvode i počeli i sa višim fazama prerade proizvoda.

Ministar zadužen za regionalni rtazvoj govorio je o je značaju udruživanja i zadruge kao privredne okosnice opstanka i razvoja sela i pohvalio inicijativu ove lokalne samouprave da konkretno podrži poljoprivredne proizvođače svoje opštine.

Foto: Beta

- Priboj se pokazao kao pravi domaćin za prave investicije. Očekujem da će ove zadruge zaživeti i to treba da bude pravo ohrabrenje za ljude koji ovde žive da ostanu, vrate se i ponovo vide svoju budućnost ovde - kazao je ministar.

Naglasio je kako je ovo pravi put i konkretna inicijativa jedne opštine koju treba da slede i druge lokalne samouprave u Srbiji. Akademik Dragan Škorić naveo je kako je SANU iza sebe imala 50 godina neuspelih pokušaja da skrene pažnju javnosti i državi o propadanju srpskog sela, ali da se tek inicijativom ministra Krkobabića pristupilo rešavanju ovog problema.

- Napokon smo na pravom smo putu da stručnjake i znanje ujedinimo sa srpskim seljakom na očiglednu dobrobit svih. Ovaj kraj se pokazao pogodnim za malinarstvo, ali i pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja...hajde da stignemo zajedno do finalnih proizvoda i usmerimo se ka izvozu - pozvao je Škorić.

Foto: Beta

Nakon sastanka ministar se sa rukovodstvom opštine Priboj i svojim saradnicima sastao sa poljoprivrednim proizvođačima Priboja i okoline i razgovarao o udruživanju i konkretnim podsticajima koje država i lokalna samouprava nude za sve one koji su spemni da rade i pokažu inicijativu, od stručnih službi i transfera znanja i novih tehnologija, do načina za plasman na tržište i viših faza prerade proizvoda.

Foto: Beta

U saopštenju ministarstva navodi se da je u Srbiji za dve i po godine, koliko traje projekat Vlade, osnovano gotovo četiri stotine zadruga, a ugašenih gotovo da i nema, dok je pre Projekta samo oko stotinu zadruga godišnje nestajalo.

Krkobabić je najavio novih 700 miliona dinara, koje će država ove godine izdvojiti za 70 starih, novoosnovanih i složenih zadruga, a konkurs za dodelu tih sredstava se očekuje u narednih mesec i po dana.

Ovo govori da je Vlada Srbije u veoma kratkom periodu opredelila gotovo 1,7 milijardi dinara za zadrugarstvo, čime će, osim vraćanja preko potrebnog duha udruživanja Srbiji, biti konkretno pospešen rad preko 160 zadruga, navedeno je u saopštenju.

#Milan Krkobabić

'