AKTUELNO

Ona ne prestaje da se bori, a ovo je njena poruka za sve koji proživljavaju slično što i ona.

- Završila sam fakultet u februaru 2016, zaposlila se i sve u životu kao da mi je krenulo po planu. Uplatila sam odlazak na more sa prijateljicama i jedva smo čekale da dođe leto. Očekivala sam da je preda mnom srećna i uspešna godina – započinje priču za Pink.rs S. N. iz Čačka.

Međutim u maju iste godine, nakon nekoliko nedelja neprestanog suvog kašlja, koji nije jenjavao ni pored brojnih sirupa, lekova i tableta, ovoj 25-godišnjoj devojci dijagnostikovan je rak pluća, koji joj je iz korena promenio život.

Na sreću, rak je otkriven u početnoj fazi, ali ono što je, kako kaže, strašno jeste činjenica da se podvrgla rigoroznim tretmanima i hemoterapiji, a da joj je život, takoreći, tek počeo.

Foto: Tanjug

- Sve vreme sam mislila samo o jednom: "Pobogu, imam samo 25, šta me je ovo snašlo?" - govori S. N.

Iako su lekarske prognoze bile dobre, mučilo ju je hoće li imati hrabrosti da izdrži sve.

- Situacija se poprvaljala, ali sam i dalje morala da nastavim da primam hemoterpiju, do potpunog izlečenja. Pored toga, tu su brojni lekovi. Svako bi se zapitao čime se ovako nešto zasluži, još u tim godinama – kaže ona.

Međutim, ona tvrdi da ni u jednom trenutku nije klonula duhom, niti je htela da prizna da postoji neki drugi ishod osim najboljeg.

Bilo je užasno teško ostati jak, posebno u prvim danima kada treba da obradite i prihvatite takvu činjenicu. Saznati da u sebi nosite opaku bolest koju možda nećete moći da izlečite, saznati da to neće pogoditi samo vas, već i vašu porodicu i najbliže – takve stvari vas najviše lome. Ali baš zbog toga se ide napred – ističe S. N.

Kako kaže, želja za životom, ne zbog nje same, već zbog onih koji je vole, davala joj je snagu i nadu da će se jednog dana probuditi bez raka i potpuno zdrava.

- Bila sam slomljena, pitala sam se zašto se to dogodilo. Nijedno logično objašnjenje nisam imala. U životu sam zapalila tri cigarete, a u porodici ne znam da je bilo ovakvih slučajeva. Iako me je sve to mučilo, nakon nekog vremena prestala sam da tražim odgovor na pitanje "zašto", već sam se fokusirala na to kako da pobedim bolest. Videla sam slomljenu majku, slomljenog oca. I tada sam rešila – daću sve od sebe. Vratiću im osmeh na lice – ispričala je.

Rak pluća - tihi ubica

Neslavna statistika kaže da od raka pluća dnevno umre 13 ljudi, odnosno na svaka dva sata jedna osoba. Jedan od glavnih razloga visoke smrtnosti je što se bolest otkrije kasno u odmakloj fazi.U Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 6.000 ljudi, a umre više od 4.600, što nas svrstava na drugo mesto u svetu po smrtnosti. Karcinom pluća je jedan od najčešćih karcinoma u svetu. Kako bolest prepoznati na vreme i kako je lečiti, samo su neke od tema Prvog nacionalnog onkološkog foruma koji se u Beogradu održava u petak 19. aprila pod sloganom "Računajte na nas".  Na skupu će se govoriti i o drugim najčešćim karcinomima, kao što su rak dojke, rak jajnika - kako ih prepoznati i lečiti. Organizuju ga Udruženje medikalnih onkologa Srbije, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Forum Pacijenata Srbije.

Foto: Pixabay.com

Svakome ko boluje od bilo kakve vrste bolesti poručila je da pronađu svoju sreću - jednu ili više stvari koje će im biti motivacija i koje će u njima stvoriti inat svemu lošem.

Budite uz porodicu, družite se sa ljudima, slušajte muziku, čitajte knjige, radite ono što najviše volite. To je mene održavalo svih ovih meseci. Čak i onda kada se čini da ne možete dalje, takve stvari će vam ponovo vratiti želju za životom, zato ih se ni po koju cenu ne treba odreći – savetuje ona.

Mnogi je, kaže, pitaju kako je uspela da zadrži osmeh na licu i vedrinu duha, na šta im ona odgovara da tek sada shvata šta je život.

- Nije život posao, škola, niti su to svakodnevna, rutinska dešavanja. Život je uživanje u svim tim stvarima. Neverovatno je koliko čovek progleda kada se nađe u teškoj situaciji i koliko uspe da otkrije sebe. Zato sada znam zašto se osmehujem i zašto želim da nastavim da živim – da bih bila ono što volim – ispričala je S. N, koja danas iščekuje prvo dete.

Pročitajte još: TIHI UBICA HARA SRBIJOM! Zbog ove bolesti na svaka dva sata NESTANE JEDAN ŽIVOT, drugi smo u svetu po smrtnosti od raka pluća!

#Devojka

#Ispovest

#Pink.rs

#Pluća

#Rak

'