AKTUELNO

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ posle dugo vremena započeo je sa TAVI (Transcatheter Aortic Valve implantation) intervencijom, izjavio je doktor Milovan Bojić, direktor ove klinike.

- Radi se o proceduri menjanja aortnog zalistka koja se u svetu radi još od 2002. godine. Ova intervencija se i u okolnim zemljama uveliko radi. Procedura jeste skupa, ali je preko potrebna – rekao je Bojić.

Kako kaže, pacijenti koji boluju od aortne stenoze sa komplikacijama svoje bolesti i od kojih oko 50 odsto umre u roku od dve godine, imaju, kako dodaju priliku da na Institutu, bez hirurškog reza, bez otvaranja grudne kosti, sa minimalnom intervencijom, posle dan dva budu vraćeni svojim redovnim aktivnostima.

- Ponosan sam što imamo takvu ekipu, koja unutar tri sata može da reši takva tri teška pacijenta, koje evo posle dva dana možemo da pustimo kućama. Želim da pohvalim moju ekipu koja je juče to radila – rekao je dr Bojić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, timski rad je jako bitan u ovom slučaju još jednom istakao da je ponosan što imamo takve stručnjake.

- Proteza je pravljena od materijala visoke tehnološke vrednosti. Izuzetno je skupa, ali ovakva intervencija, kod nas je jeftinija nego na drugim institutima gde se ona uveliko radi – rekao je dr Bojić.

#Dedinje

#Institut Dedinje

#Milovan Bojić

#Operacija

'