AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je sinoć u Starom dvoru članove borda Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju i najavio podršku da kongres ovog najvećeg udruženja kardiologa u svetu bude organizovan u Beogradu 2023. godine.

On je naglasio da je naša prestonica sve više grad kongresnog turizma, što je za nas veoma važno. Poseban značaj gradonačelnik je dao tome što je Beograd često domaćin kongresa iz oblasti medicine, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

- Cilj nam je da Beograd 2023. dobije organizaciju kongresa Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju, posebno zbog očekivanja da bi on mogao da okupi oko 7.000 stručnjaka iz oblasti kardiologije, najviše do sada - rekao je on.

Naša kardiologija je, kako je dodao, na vrlo visokom nivou, naročito po broju cenjenih stručnjaka u toj oblasti, zbog čega je važno da sarađuju sa svetskim stručnjacima i razgovaraju o najsavremenijim problemima u ovoj grani medicine, te da ih zajedno rešavaju.

- Kao gradonačelnik veoma sam ponosan što su najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti danas u našem glavnom gradu i čvrsto verujem da možemo da organizujemo kongres 2023. godine - naglasio je Radojičić.

On je najavio da bi u tom slučaju Grad Beograd dao maksimalnu podršku kako bi skup bio organizovan na najbolji mogući način. Predsednik Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju akademik Petar Seferović precizirao je da je udruženje jedno od najistaknutijih u ovoj oblasti, te da je po broju članova duplo veće od istog u Americi i tri puta veće od onog u Japanu.

On je zahvalio gradonačelniku da iskazanom optimizmu povodom mogućnosti da Beograd dobije organizaciju kongresa, kao i na podršci čitavom projektu.

- Ovakvi projekti predstavljaju okosnicu daljeg razvoja ne samo nauke, u ovom slučaju kardiologije, nego i života uopšte - rekao je Seferović.

Evropsko udruženje za srčanu insuficijenciju vodeće je svetsko udruženje koje se bavi srčanom slabošću i ima više od 12.000 članova i mnogobrojne stručne i naučne aktivnosti. Članovi udruženja su najcenjeniji kardiološki stručnjaci, a udruženje obavlja edukacije, održava kongrese i radne grupe koje se bave pojedinačnim oblastima.

Poseban akcenat rada tiče se transplantacije srca, kardiohirurgije i svih aspekata srčane slabosti. Srčana slabost važna je medicinska oblast jer velik broj ljudi umire upravo od ovog oboljenja.

#Zoran Radojičić

#kardiolog

'