AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i rada Grenade Čarlsom Piterom Dejvidom, koji je u zvaničnoj poseti Srbiji nakon što je Vlada Grenade ukinula sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova i poništila poziciju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Brnabić je zahvalila na takvoj odluci ali i na podršci Grenade da se kroz dijalog Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, istakavši da je Beograd opredeljen za nastavak dijaloga i postizanje trajnog i održivog rešenja, ukoliko se za to stvore neophodni uslovi.

Šef diplomatije Grenade kazao je da njegova zemlja sa Srbijom ima tradicionalno prijateljske odnose koji se temelje na međusobnom uvažavanju i podršci i dodao da će Vlada te zemlje čvrsto podržati stav oko kojeg se Beograd i Priština saglase.

Foto: Tanjug

Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je zahvalio šefu diplomatije Grenade na podršci našoj zemlji na poslednjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, kada su glasali protiv prijema takozvanog Kosova. Stefanović je rekao da novi zahtev Prištine za prijem u Interpol predstavlja ponovni pokušaj politizacije rada ove profesionalne policijske organizacije.

Ministri su razgovarali i o mogućoj saradnji policija dve države.

Foto: Tanjug

Ministar Dejvid je istakao da su dve osnovne grane privrede njegove zemlje poljoprivreda i turizam, i da su, pored IT sektora i obrazovanja, upravo to oblasti u kojima treba razvijati dallju saradnju sa Srbijom.

Brnabić je rekla da očekuje da će u narednom periodu biti definisan program saradnje i sagledani modaliteti saradnje dve države i da će Srbija razmotriti mogućnosti stipendiranja određenog broja studenata države Grenade.

#Ana Brnabić

#Nebojša Stefanović

'