AKTUELNO

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je juče u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima.

Kad je u pitanju izveštaj za Balkan, za Srbiju se kao problemi navode korupcija, koja u nekim slučajevima uključuje visoke zvaničnike, nasilje nad novinarima, kao i nasilni akti prema predstavnicima LGBT zajednice, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Navodi se i da je Vlada Srbije preduzela korake da krivično goni zvaničnike koji su prekršili ljudska prava u redovima policije i na drugim nivoima vlasti, kao i da ih kazni u slučaju donošenja presuda.

U izveštaju se dodaje da, ipak, posmatrači veruju da brojni slučajevi korupcije, društvenog i nasilja u porodici, kao i druge zloupotrebe nisu prijavljeni ni kažnjeni.

Navodi se da su od 1. marta formirane četiri nove specijalizovane jedinice za borbu protiv korupcije i ekonomskog kriminala, kao i četiri korespondirajuća pravosudna odeljenja i osam policijskih jedinica u skladu sa zakonima usvojenim 2016.

Zakon daje tužiocima ovlašćenja da formiraju radne grupe za borbu protiv kriminala, i poboljšava razmenu informacija između vladinih agencija i javnih tužilaca.

Ipak, u izveštaju se dodaje da iako postoji pravni okvir za borbu protiv korupcije, službama nadležnim za to pitanje nedostaje adekvatno osoblje i one nisu integrisane sa ostalim pravosudnim organima, što onemogućava razmenu informacija i dokaza sa tužilaštvima.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

#SAD

'