AKTUELNO

Bivši direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić i troje saradnika oslobodeni su danas optužbi da su zloupotrebom položaja oštetili to javno preduzeće.

Specijalni sud je novom prvostepenom presudom osim Šarančića oslobodio optužbi i bivšeg pomoćnika direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP "Beograd" Zorana Milićevića, bivšeg pomoćnika direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u istom preduzeću Dragoslava Pejčića, zastupnika preduzeća "Korel" iz Londona i odgovorno lice u privatnom preduzecu "Sibeks" Milorada Čelebića, navodi se na sajtu.

To je druga prvostepena presuda jer je prvu, kojom je Šarančić bio osuđen na pet godina zatvora, 2015. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje Šarančiću i ostalima ponovi.

Ponovljeno suđenje Šarančiću i ostalima okončano je sredinom januara. Bivšem pomoćniku direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u "Železnicama Srbije" Dragoslavu Pejčiću je i prvom ukinutom presudom bio oslobođen optužbi. Šarančić i ostali su se teretili da su u saizvršilaštvu, izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno položaja odgovornog lica.

Optužnica protiv njih podignuta je u decembru 2010. godine, a izmenjena je u junu 2016. Šarančić i ostali su bili optuženi što su, kako se sumnjalo, ugovorili nabavku šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Sveden reil", a tužilaštvo smatra da je taj posao mogao da se obavi u Srbiji uz niže troškove.

#Milanko šarančić

#železnica

'