AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika je precizirao da trolejbuska kontaktna mreža u funkciji terminusa u Dunavskoj ulici obuhvata izgradnju nove ispravljačke stanice na uglu Cvijićeve i Ulice Draže Pavlovića, kao i izgradnju oko dva kilometra kontaktne mreže trasom ulica Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac - Žorža Klemansoa - Dunavska.

Javnim nabavkama, koje je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže, počinje proces preusmeravanja trolejbusa prema novom terminusu u Dunavskoj ulici, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je istakao da prvi tender predviđa izgradnju trolejbuske kontaktne mreže u funkciji terminusa u Dunavskoj ulici i njegova procenjena vrednost je 348,5 miliona dinara neto.

Kako je rekao, drugim tenderom predviđeno je projektovanje i izgradnja kontaktne mreže u Nemanjinoj ulici, na Gundulićevom vencu i Terazijama, kao i polaganje napojnih kablova za ispravljačku stanicu u Cvijićevoj ulici, uz procenjenu vrednost od 108,3 miliona dinara neto.

Vesić je precizirao da trolejbuska kontaktna mreža u funkciji terminusa u Dunavskoj ulici obuhvata izgradnju nove ispravljačke stanice na uglu Cvijićeve i Ulice Draže Pavlovića, kao i izgradnju oko dva kilometra kontaktne mreže trasom ulica Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac - Žorža Klemansoa - Dunavska.

Na tom potezu biće rekonstruisane i tri raskrsnice kako bi se omogućilo kretanje planiranog trolejbuskog saobraćaja.

- Rekonstruisaće se ukrštanja ulica Venizelosove i Cvijićeve, Venizelosove i Gundulićevog venca, kao i Gundulićevog venca i Žorža Klemansoa. Tenderom je predviđeno da radovi traju najviše 180 dana od uvođenja izvođača u posao - rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Prema njegovim rečima, drugim tenderom odabraće se izvođač za projektovanje i izgradnju napojnog kabla dužine oko četiri kilometra, koji će iz postojećih trafoa snabdevati ispravljačku stanicu u Cvijićevoj ulici i omogućiti funkcionisanje trolejbuske mreže.

Jedan deo napojnog voda biće projektovan i položen trasom od Omladinskog stadiona na Karaburmi do ispravljačke stanice u Cvijićevoj ulici, dužine oko tri kilometra, dok će drugo napajanje biti sprovedeno na saobraćajnim površinama od Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" do ispravljačke stanice, u dužini od jedan kilometar, rekao je Vesić.

On je dodao da će se, osim napajanja ispravljačke stanice u Cvijićevoj, ovim tenderom pribaviti tehnička dokumentacija i izgraditi kontaktne mreže u Nemanjinoj ulici, između Trga Slavija i Kneza Miloša, čime će na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine biti omogućen pun program trolejbuskih veza iz obe ulice.

Najavio je da će se projektovati i izgraditi nova trolejbuska mreža dužine oko 200 metara duž Ulice Gundulićav venac, a da se poslednji posao u okviru javne nabavke tiče izgradnje kontaktne mreže sa svim pratećim elementima za privremenu trolejbusku okretnicu kod Palate "Albanija" zbog zatvaranja Trga republike za saobraćaj tokom rekonstrukcije.

- Izrada tehničke dokumentacije za sva četiri posla treba da bude završena u roku od pet meseci od početka projektovanja, dok je planirano da radovi traju dva meseca od pribavljanja odgovarajućih odobrenja za izvođenje i uvođenja izvođača u posao - naveo je Vesić.

Tenderi se sprovode u okviru razvoja trolejbuske mreže koja će pokrivati nove pravce, između ostalog i u cilju izmeštanja trolejbusko-autobuske okretnice sa Studentskog trga na novu povoljniju lokaciju u Dunavskoj ulici.

Osim prilaza samoj okretnici, ovim tenderima obezbediće se i tehnička veza za prilaz garaži za trolejbuse.

#Goran Vesić

'