AKTUELNO

U Srbiji je registrovano 100 pedofila. Pedofili, prema rečima stručnjaka, nemaju nikakve posebne karakteristike koje bi ih odale, imaju porodice, pristojne manire i uspešne karijere, a najveća bojazan je da će po odsluženju zatvorske kazne ponoviti delo.

U javnost je ovih dana procurela skandalozna prepiska jednog predatora sa devojčicom od 12 godina. Statistika pokazuje da su u čak 50 odsto slučajeva pedofil i žrtva imali neku istoriju kontakta, odnosno da su se poznavali.

Psihijatar Snežana Japalak za Pink navodi da pedofil izgleda uobičajeno i nema nikakve posebne karakteristike da bismo mogli reći da ćemo ga tako lako prepoznati.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pedofili su uglavnom osobe koje imaju pristojne manire i nekakav organizovan život, trude se da budu ispod radara za ostale ljude. Kada pričamo o pedofilima koji su krivično gonjeni u više od 50 odsto slučajeva je reč o oženjenim ljudima, koji imaju porodicu, posao, uspešne karijere – navela je Japalak.

Ona navodi da, ako se polazi sa stanovišta da je pedofilija poremećaj, postoji i potencijal za lečenje.

- Postoje dve grupe pedofila: egodistoni to su oni koji nisu u skladu sa osećanjima, fantazijama i nagonima i oni drugi koji zapravo i postaju prestupnici – objasnila je Japalak, koja smatra da hemijska kastracije nije rešenje jer fantazije pedofila ne prestaju.

Hemijskom kastracijom, precizirala je, sprečavamo silovanje, ali ne i dečiju pornografiju, neku vrstu egzibicionizma, dodirivanje dece...

Nakon donošenja Marijinog zakona 2013. godine čak 37 pedofila je odslužilo kazne i oni su sada na slobodi. To je trećina pedofila registrovanih u Srbiji, a svi oni po Zakonu moraju da se nakon odsluženja kazne javljaju jednom mesečno nadležnom organu.

- Kazna je od 30 do 60 dana zatvora ako se lice ne javlja. Mislim da je to suviše blaga kazna – kaže advokat i kriminolog Lazar Glišović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je govoreći o uzrocima pojave pedofilije nave i da se dešava da određene traume iz detinjstva uslovljavaju i takvo ponašanje kasnije, želju za dominacijom i kontrolom, koja se tako iskazuje prema detetu.

- Pedofil često locira žrtvu iz bliskog okruženja. Statistika pokauzuje da je preko 50 odsto slučajeva imalo istoriju odnosa, a čak 20 odsto je u krugu porodice – dodao je Glišović.

Advokat Nebojša Radosavljević ističe da se u praksi kada je reč o pedofili neretko dešava da članovi porodice prave incest.

Foto: TV Pink Printscreen

- Možda javnost malo zna o tome, ali nisu retke takve pojave – navodi naš sagovornik i ističe da je najveća bojazan da će pedofil nakon izlaska iz zatvora ponoviti krivično delo.

- Za pedofiliju ne postoji lek, jedini je lek da se odstrane iz društva i da se pooštri kaznena politika ili da se izvši takozvana hemijska kastracija – smatra Radosavljević.

#Pedofil

'