AKTUELNO

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković najavio je da ovaj sekretarijat, koji podstiče i stara se o razvoju turizma i obogaćivanju turističke ponude na čitavoj teritoriji Beograda, svoje aktivnosti javnosti predstavlja na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 21. do 24. februara, zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda, gradskim opštinama, ustanovama i preduzećima.

U okviru štanda Beograda, Sekretarijat za privredu promovisaće aktivnosti na razvoju turizma, obogaćivanju turističke ponude Beograda i turističkoj atraktivnosti Beograda, i aktivnosti na podsticanju kategorizacije i promocije kategorizovanih ugostiteljskih objekata za smeštaj (kuća, apartmana, soba i seoskog turističkog domaćinstva), koji doprinose raznovrsnosti ukupne smeštajne ponude grada Beograda, i najaviti da će i ove godine putem javnog konkursa sufinansirati projekte u oblasti turizma.

Veličković je naveo da u okviru sajma turizma i obeležavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča, a u najavi nove turističke sezone, Sekretarijat za privredu sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije i drugih ustanova, organizuje besplatna razgledanja grada.

U nedelju, 24. februara, turistički vodiči besplatno će propratiti razgledanja Knez Mihailove ulice, Vračarskog platoa, starog Zemuna, Savamale, Tašmajdana...

Gradski sekretar kaže da Grad ulaže mnogo u uređenje grada, da se ostvaruje značajan rast turističkog prometa i da se Beograd sve bolje pozicionira na turističkoj mapi Evrope i sveta.

Prema podacima Sekretarijata za upravu - Sektora statistike, Beograd je prošle godine posetilo 1.142.943 turista, 13 odsto više inostranih u odnosu na prošlu godinu, a ostvareno je više od dva miliona i četiri stotine noćenja (14 odsto više).

Foto: Wikipedia

Beograd je posetilo i oko 80.000 gostiju koji su došli rečnim brodovima, kruzerima. U okviru razvoja infrastrukture za nautički turizam, u 2019. godini planirano je pristanište kod Stare kapetanije u Zemunu za turističke brodove i postavljanje pet pontona za potrebe turističkog razgledanja grada sa reke i rečni taksi.

Turisti su najviše boravili u hotelima. Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje izdaje rešenja o kategorizaciji hotela, u Beogradu ima 109 hotela, otvoreno je trinaest novih i to je svakako značajan rast u odnosu na prethodne godine.

U porastu je i ponuda privatnog smeštaja, a podaci govore da na početku 2019. Beograd ima ukupno kategorizovano 1.469 smeštajnih jedinica u privatnom smeštaju, koji raspolažu sa 3.507 ležaja.

Turistička organizacija Beograda na predstojećem sajmu promovisaće turističku ponudu našeg grada, grada kulture, manifestacija i događaja, grada sporta, "dobre energije, šopinga i zabave", ali i destinacije koja je uvek nova i zanimljiva za sve kategorije posetilaca.

#Beograd

#Turizam

#sajam

'