AKTUELNO

Jedinstveni birački spisak od sada se automatski ažurira i povezan je sa Matičnom knjigom umrlih.

Sagovornici Pink.rs ističu da je elektronsko povezivanje matičnih knjiga umrlih i Jedinstvenog biračkog spiska je izuzetan pomak u sprovođenju fer i demokratskih izbora u Republici Srbiji

- Ova novina će umanjti moguće zloupotrebe, ali i povećati ažurnost Jedinstvenog biračkog spiska, tačnost i sigurnost podataka. Preminula lica će biti brisana iz Jedinstvenog biračkog spiska ex offitio, u roku od 24 časa, čime se ukida mogućnost prolongiranja da jedno umrlo lice ostane duže u birakom spisku od predviđenog vremena - naveo je za Pink.rs, doc. dr Rejhan R. Kurtović, sa Departmana za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Tako ćemo, kako je naveo, imati ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska na dnevnom nivou, što je za svaku pohvalu i verovanje da u budućnosti neće biti zlopotreba na ovom polju.

- Ovo je jasna poruka da kao društvo sazrevamo i da želimo prekinuti sa lošim primerima iz prošlosti - dodao je Kurtović.

- Pitanje legalnog i kvalitetnog sprovođenja izbora nije samo pitanje opozicije, to je pitanje koje se odnosi na sve aktere izbora. Izbornim zakonodavstvom data je mogućnost da u sporovđenju izbora podjednako učestvuju i opozicione i vladajuće stranke. Mislim da je u interesu i jednih i drugih, da postoji pravno uređen izborni sistem, bez otovorenih pitanja, različitih mogućnosti za zloupotrebe i odnosa podređenosti i nadređenosti. Tačnost podataka u Jedinstvenom biračkom spisku je prethodno pitanje u sprovođenu demokratskih izbora, a mi kao država mlade demokratije moramo preduzeti sve što je moguće da izborno zakonodavstvo i zborni sistem budu na najvećem mogućem nivou. Ova novina je jedan korak na tom putu i veliko ohrabrenje za buduće izborne procese koji nas očekuju - naveo je Kurtović.

Foto: TvPink

Prema njegovim rečima, nesuglasice su uvek moguće, ali, mišenja sam da ih u ovom pravcu neće više toliko biti i da će ova novina u potpuosti zaživeti u praksi.

Kurtović je izrazio nadu da će adekvatno biti rešeno i pitanje onih koji su umrli pre elektronskog povezivanja Matičnih knjiga umrlih i Jedinstvenog biračkog spisaka, a i dalje se nalaze u Jednistvenom biračkom spisku, na taj način zloupotrebe na ovom polju biće u potpunosti onemogućene.

- Ovom treba dodati i činjenicu da će uskoro biti povezane Matične knjige večanih i Jedinstveni birački spisak, što to će dodatno povećati ažurnost birakog spiska, a samim tim i regularnost izbora uopšte - istakao je Kurtović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković za kaže da je ovaj potez Vlade Republike Srbije u potpunosti obesmišljava taj opoizicioni narativ o nekoj navodnoj izbornoj neregularnosti jer kada imamo elektronku evidenciju ne postoji nikakva mogućnost da ljudski faktor izvrši neku vrstu zloupotrebe.

- Prosto, birač je upisan u birački spisak i ništa više – istakao je Vuk Stanković.

Foto: Tanjug

Brnabić: Još jedan razlog zašto je bio važan prenos matičnih knjiga u elektronski format

Od danas se deo Jedinstvenog biračkog spiska (JBS) automatski ažurira, objavila je na svom Tviter nalogu premijerka Srbije Ana Brnabić, napomenuvši da je to još jedan razlog zašto je bio važan prenos MK u elektronski format, naglasivši da se završava i povezivanje ostalih matičnih knjiga (MK) u JBS.

#Rejhan kurtović

'