AKTUELNO

Tragične situacije mogu se desiti i tokom putovanja, kako turističkih, tako i poslovnih. Bez obzira da li je reč o prirodnoj smrti, ubistvu ili saobrćajnoj nesreći ako se nemio događaj dogodi u inostranstvu za transport pokojnika je neophodno prvo obaviti određene administrativne formalnosti.

Koliko će proces trajati zavisi od zemlje u kojoj se dogodio smrtni slučaj, ali i od toga pod kojim je okolnostima nastupila smrt.

Ovo su koraci koje morate preduzeti ukoliko se smrtni slučaj dogodi u inostranstvu:

1. POZVATI LEKARA

Kada osoba premine u inostranstvu, potrebno je pozvati lekar radi pribavljanja potvrde o smrti. Ukoliko imate i najmanju sumnju da je smrt bila nasilna ili neprirodna, obavezno pozovite policiju. Policija reaguje i u slučaju smrti na putu, odnosno saobraćajne nesreće.

2. DOSTAVITI PASOŠ KONZULATU REPUBLIKE SRBIJE

Za transport pokojnika, kao i urne potrebna je i sprovodnica koju izdaje ambasada Srbije u zemlji u kojoj se dogodio smrtni slučaj. Za izdavanje sprovodnice potreban je zahtev porodice, pasoš preminulog i potvrda o uzroku smrti.

Za izdavanje sprovodnice potrebno je priložiti sledeća dokumenta:

1. pasoš preminule osobe;2. zahtev rodbine ili pogrebnog preduzeća ovlašćenog za transport posmrtnih ostataka u kome će, pored ostalog, biti navedeno gde će se sahrana obaviti i kojim putem će biti izvršen transport;3. izvod iz Matične knjige umrlih izdat od nadležnog organa zemlje prijema;4. izveštaj lekara o uzroku smrti; 5. sprovodnica, odnosno dozvola za prenos tela u inostranstvo, izdata od strane nadležnog organa zemlje prijema (na pr."Leichenpass" u Nemačkoj i Austriji); 6. potvrda o obezbeđenom grobnom mestu u Republici Srbiji ukoliko se radi o stranom državljaninu; 7. ukoliko je lice preminulo od kuge ili velikih boginja, sprovodnica se izdaje po pribavljenoj saglasnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

3. ANGAŽOVATI PREVIZNIKA

Transport preminulog lica se može realizovati nakon pribavljanja sprovodnice i angažovanja drumskog, ili avio-prevoznika. Troškove transporta preminulog lica snosi porodica, ili osoba koja se stara o organizaciji sahrane, odnosno osiguravajuća kuća, ukoliko je preminulo lice korisnik osiguranja.

4. NEODREĐENO TRAJANJE PROCEDURE

Koliko će trajati procedura zavisi od zemlje gde je smrt nastupila i pod kojim okolnostima. Prebacivanje pokojnika u Srbiju može biti odloženo ukoliko je eventualno naložena obdukcija.

Posebna pravila transporta

Transport mora biti pripremljen u skladu sa međunarodnim propisima: kovčeg mora biti obložen pocinkovanim limom ukoliko posmrtni ostaci nisu kremirani. Ukoliko je u pitanju kremacija, prema pravilima nekih avio kompanija urna može da se transportuje u ručnom prtljagu uz poštovanje određenih pravila. Urna mora biti neproziran, čvrst, hermetički zatvoren kontejner, a uz to je neophodna potvrda o kremaciji. Prevoz pokojnika se vrši u klimatizovanim vozilima.

#Smrt

#Zemlja

'