AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je novinarku An Mari Alves Ćurčić, čija je ćerka izvršila samoubistvo, da razgovaraju o problemu mentalnog zdravlja o kome je Ćurčić govorila u otvorenom pismu na Tviteru i poručila da joj stoji na raspolaganju.

Prethodno je Ćurčić, majka voditeljke Marije Ćurčić (25) koja je u novembru prošle godine izvršila samoubistvo, postavila nekoliko pitanja premijerki kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju samoubistava.

U svom odgovoru, takođe preko Tvitera, Brnabić se izvinila An Mari Ćurčić što odgovara tek nakon nekoliko dana.

- Molim Vas, ukoliko imate vremena, da se vidimo da razgovaramo o tome šta sve možemo da uradimo. Mislim da ne postoji mnogo važnijih tema od ove. Ja Vam apsolutno stojim na raspolaganju - navela je Brnabić.

Povod za obraćanje Ćurčić bio je samoubistvo 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije.

Ona se premijerki obratila pismom koje je objavila na svom profilu na Tviteru, a u kojem je ukazala da u Srbiji godišnje ima oko 1.300 samoubistava, kao i da pet odsto populacije pati od depresije, drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina (WHO).

Ona je premijerki uputila nekoliko pitanja, navodeći da, ako je moguće, odgovori kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalnu strategiju za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, kao i koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama.

Upitala je i šta će se raditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživele gubitak zbog suicida.

Ćurčić je u pismu još navela da veruje da "će vas sudbina porodice nesrećnog dečaka sa juga Srbije motivisati da, kao predsednica Vlade, preduzmete neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje imajući u vidu ociglednu disproporciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju".

#Ana Brnabić

#Marija Ćurčić

'