AKTUELNO

Grip nije koban samo za starije pacijente već je, naprotiv, veliki broj mladih njime zaražen.

Virus gripa A (H1N1) nastavlja da kosi Srbiju, a poslednja žrtva je pacijent star 53 godine, koji je sinoć preminuo u Opštoj bolnici u Kruševcu. Reč je o muškarcu koji je bio hronični bolesnik i koji je i pre bolničkog zbrinjavanja imao simptome respiratorne virusne infekcije i povišenu temperaturu. Ovaj slučaj potvrđuje da grip nije koban samo za starije pacijente već je, naprotiv, veliki broj mladih njime zaražen.

Upravo je jedna od odlika gripa A (H1N1) ta da su pacijenti često mlađih i srednjih godina, a tako je bilo i prilikom pandemije ovog virusa 2009/10, kada je prosečna starost pacijenata iznosila 29 godina.

Foto: Pixabay.com

- Nagli pad broja obolelih starijih od 60 godina objašnjava se činjenicom da su te osobe tokom svog života, najverovatnije u detinjstvu, došle u kontakt sa agensom koji je genetski sličan novom virusu gripa, i tom prilikom stvorile zaštitna antitela koja ih sada štite od infekcije - navodi se u naučnom radu doktora iz Kliničkog centra Kragujevac, pod nazivom "Karakteristike gripa A (H1N1): Analiza slučajeva lečenih u Kliničkom centru "Kragujevac", tokom pandemije gripa 2009/10.

Ipak, kod mladih koji imaju aktivniji imuni sistem, ovaj virus može da izazove "citokinsku oluju", odnosno stvaranje velikih količina citokina u ćelijama inficiranim virusom, što dovodi do težih oblika gripa.

Doktori iz Kragujevca utvrdili su i sa kojim se hroničnim bolestima ili stanjima pacijenti najteže podnose grip:

bronhijalna astma

dijabetes

hronične bolesti pluća

visok pritisak, angina pektoris i druge bolesti kardiovaskularnog sistema

bolesti nervnog sistema

gojaznost

karcinomi

trudnoća

Foto: Burst

Potpuno zdravo bilo 71,48 odsto pacijenata. Zanimljivo je pak da 2009/10. godine kod 71,48 odsto pacijenata obuhvaćenih ovim ispitivanjem nije utvrđeno postojanje pridruženih bolesti. Oni su prethodno bili potpuno zdravi.

Kod lekara treba otići kada simptomi iz blažih pređu u teže.

Blagi simptomi: osećaj grebanja u grlu, suv nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavica, lako do umereno povišena temperatura, malaksalost.

Teži simptomi: Temperatura preko 38 stepeni koja traje duže od tri dana, suv nadražajni kašalj, gušobolja, izražena malaksalost, glavobolja, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, dijareja, otežano disanje.

#Grip

#Simptomi

'