AKTUELNO

Muzika i pokret u najmlađem uzrastu su od velike važnosti jer podstiču razvoj inteligencije, povećavaju koncentraciju, pamćenje i motivaciju, rekla je za portal Pink.rs, violinistkinja i muzički pedagog, Mariana Peleš.

Svi volimo da uživamo u muzici, pod njenim uticajem proživljavamo različite emocije. Sastavni je deo većine događaja u životu čoveka. Od onih kada slavimo najbitnije događaje u našim životima, ali i do svakodnevne relaksacije. Neka u nama budi emocije sreće, neka tuge, radujemo se i patimo uz nju.

Nesumnjivo da ostavlja veliki trag i na mladima i na starima, ali stručnjaci kažu da ona utiče i na razvoj našeg mozga i njegove funkcije i to od najranijeg detinjstva.

- Muzika pozitivno utiče na razvoj deteta još od najranijeg detinjstva. Dokazano utiče na raspoloženje čak i u prenatalnom periodu - rekla je Peleš.

Kako ističe, deca kao najslobodnija bića muziku doživljavaju kao nešto što ih pokreće u svakom smislu, oni vole da istražuju, i kako dodaje, najbitnije je da im omogućite da kroz muziku razvijaju kordinaciju i osećaj za ritam.

Foto: Privatna arhiva

- Muzika oslobađajuće utiče na decu koja su povučena i imaju problem sa socijalizacijom. Deca kroz muziku dokazano osećaju slobodnije i sigurnije, a muzika i pokret u najmlađem uzrastu su od velike važnosti jer podstiču razvoj inteligencije, povećavaju koncentraciju, pamćenje i motivaciju - rekla je Peleš.

Kako kaže, slušajući muziku, dete je u prilici da razvija sposobnost zapažanja, i dodaje:

- Muzika ima uticaj na razvoj krupne i sitne motorike kao i koordinaciju pokreta. Kroz ples dete oseća slobodu izražavanja pokreta i opuštajući osećaj u telu.

Peleš ističe da je sviranje muzičkih instrumenata takođe veoma koristno i da utiče na razvoj inteligencije.

- Naučno je dokazano da učenje muzike i sviranje nekog instrumenta podstiče razvoj inteligencije, povećava kreativnost i razvija motorni sistem mozga, snaži koncentraciju i memoriju. Uloga roditelja je da detetu omogući u najranijem detinjstvu kontakt sa klasičnom muzikom jer kao muzika koja je obogaćena harmonijom, deci omogućava da na širi način upoznaju i izučavaju muziku – rekla je Peleš.

Kako kaže, poznato je da bavljenje muzikom unapređuje različite vidove za muziči razvoj, i to psihomotornih sposobnosti, vokalni razvoj, muzičko opažanje kao i muzički ukus.

Foto: Privatna arhiva

- Brojni naučnici su se bavili uticajem muzike na razvoj deteta, a rezultati su bili impozantni. Dete upoznaje govor putem prvih utisaka koje mu roditelj pruža uspavankom, pesmom, njihanjem u ritmu muzike. Učeći ritmičke pesmice, koristeći ritmičke instrumente i igrajući muzičke igre, deca lakše prepoznaju samoglasnike i dele reči na slogove što je od velikog značaja za sposobnost za učenje jezika kako maternjeg tako i stranog - rekla je Peleš.

Ona je rekla da kroz muziku i igru dete razvija sposobnost kolektiva i lakše razume sebe i drugu decu i smanjuje osećaj usamljenosti, kao i da za decu sa posebnim potrebama ima terapijsko dejstvo, ali i da je korisna za decu sa fizički i psihičim smetnjama.

- Dovodi dete u ravnotežu i dalji razvoj i napredovanje - naglašava ona.

A.Aras

#deca

#muzika

#violinista

'