AKTUELNO

Vinarija Ambelos, manastira Koporin, koji pripada Eparhiji braničevskoj SPC, poznata je po vrhunskim vinima i izvan granica Srbije. Epsikop braničevski i dekan Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta Ignjatije, koji važi za jednog od najboljih srpskih vinara za Pink je otkrio tajnu pripreme vina u Ambelosu.

- Mi proizvodimo vina kako Bog da i nisu baš svake godine dobra, zavisi od koncentracje šećera, kiselina…Radimo to na tradicionalni način – rekao je episkom Ignjatije gostujući u emisiji “Pravac”.

Znanje o pravljenju vina je stekao od svog oca i dede.

- Odrastao sam u porodici koja se bavila vinima, imali smo vinograde. I moj otac je pravio vino i moj deda i ja sam . To nam je bilo zanimanje dok sam bio srednjoškolac i student, jer oko vinograda ima puno posla. Sada primenjujem ono što sam naučio. Dodamo i nešto novo i uspevamo da napravimo dobro vino, sigurno zanči i Božiji blagoslov, ne zavisi sve od vas - istakao je episkop Ignjatije.

On je pri stavu da vina treba da budu čista, bez hemijskih dodataka.

Foto: TV Pink Printscreen

- Narod to očekuje od nas. Ništa ne dodajemo sve je prirodni proces, samo pazimo na vreme - berbu vršimo kada je optimalno, fermentacija se vrši u prirodnom ambijentu. To iziskuje dosta vremena, znanja i ulaganja, a mi novca nemamo, pa se trudimo da napravimo onako kako je to Bog dao – dodaje episkop Ignjatije.

Prema njegovim reči,od drugih vinara su možda bolji jer ne proizvode velike količine vina i mogu da vode računa o tome da sve bude prirodno.

- Umesto da dodajemo neke hemijske supstance koje štite vino, mi to činimo pretakanjem. Na taj način se vino bistri. Nemamo dodatnih rashladnih uređaja, vino se bistri posle hladnih dana, čestim pretakanjem držimo nivo – istakao je episkom Ignjatije.

Kako kaže, čitav proces fermentacije se sprovodi u drvenim buradima.

- Naša vina odležavaju najamnje godinu dana. Mislim da je to proces koji treba da se ispoštuje jer svaki živi organizam ima proces sazrevanja i ne možete ništa na silu ili da ubrzate, a da nešto ne oštetite, posle toga idu u flaše, pa moraju da miruju u bocama, a tek onda idu u promet – rekao je Episkop Ignjatije.

Vina iz vinarije Ambelos imaju sasvim drugačiji ukus jer se drže u buradima u stalnom su dodiru sa kiseonikom.

Vinarija Ambelos proizvodi 11 različitih vrsta vina, a uglavnom se mogu kupiti u manastirima i u pojedinim crkvenim prodavnicima.

#Vino

'