AKTUELNO

Povodom verskog praznika Svetog Trifuna danas je prvi put organizovana proslava kod spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici, a svečano je otvorena i ulica koja nosi ime tog sveca, zaštitnika vinogradara.

Brankica Savić ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za očuvanje kulturne baštine i saradnje sa SPC je svečano otvorila Ulicu Sv. Trifuna uz želju da se srpski narod, svake godine, okuplja na današnji praznik, na istom mestu i u što većem broju, javio je Radio Kosovska Mitrovica.

- Danas prvi put na otvorenom proslavljamo Sv. Trifuna, zaštitnika vinogradara, gostioničara i ljubavi. Želja nam je da vam priuštimo nešto nesvakidašnje, nešto što će vas uvek asocirati na jedinstvo i zajedništvo. Danas su postavljeni štandovi na kojima svoje proizvode izlažu naši vinogradari, pčelari i udruženja domaće radinosti - kazala je Savić.

Na štandovima su izloženi domaći proizvodi, vina, rakije, proizvodi od meda i ručno rađena garderoba od prirodnih materijala.

Predsenik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je tom prilikom kazao da ovog dana, Kosovska Mitrovica još jednom potvrđuje da je grad ljubavi i otvorenog srca. - Kosovska Mitrovica još jednom potvrđuje da je grad ljubavi i otvorenog srca imajući u vidu da danas obeležavamo velikog svetitelja i zaštitnika vinogradara, a svakako i zaštitnika ljubavi. Za Kosovsku Mitrovicu ova manifestacija ima višestruko značenje, a to je promovisanje naših proizvođača na prostoru Kosova i Metohije gde pre svega proizvode domaća vina, ali i za sve one koji u ovom teškom i turbulentnom periodu nastoje da poboljšaju život ovdašnjih ljudi-  rekao je Spirić.

On je dodao da će Kosovska Mitrovica, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ nastojati da svakog pojedinca i svakog privrednika osnaže i pomognu u cilju zapošljavanja mladih ljudi.

- Kroz lokalni akcioni plan, Kosovska Mitrovica je u ovoj godini predvidela veću podršku malim i srednjim preduzećima što će nas dodatno ojačati za trajni opstanak na prostoru našeg grada i Kosova i Metohije - rekao je Spirić.

Milija Milić, koji se bavi ugostiteljstvom od 1969. godine, a trenutno seoskim turizmom, kaže da mu je mnogo drago zbog današnje organizacije jer ljudi sa Kosova i Metohije danas imaju priliku da pokažu domaću hranu i proizvode.

- Zdrave hrane imamo u izobilju jer se nalazimo na planini Rogozni, Kopaoniku i Mokroj Gori. Na tim planinama ima mnogo lekovitog bilja i životinja i sve se koristi za ishranu ljudi. Zvečan ima itetako velike potencijale za seoski turizam - kaže Milić.

U večernjim časovima održava se koncert mlade estradne umetnice Milice Pavlović.

#Kosovska Mitrovica

'