AKTUELNO

Centar će biti organizovan u okviru sistema socijalne zaštite, a u njemu će raditi licencirani socijalni radnici, koji budu prošli obuku svetskih stručnjaka iz ove oblasti.

Prvi Centar za obuku roditelja dece sa posebnim potrebama u ovom delu Evrope biće otvoren u Srbiji i u njemu će zainteresovane mame, tate i staratelji, moći da nauče kako da se na adekvatan način brinu o dečacima i devojčicama koja boluju od autizma, cerebralne paralize, epilepsije, povrede mozga, trizomije 21, kao i drugih genetičkih abnormalnosti i različitih razvojnih invaliditeta i neuroloških stanja. Centar će biti organizovan u okviru sistema socijalne zaštite, a u njemu će raditi licencirani socijalni radnici, koji budu prošli obuku svetskih stručnjaka iz ove oblasti.

Kako je najavio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na putu ostvarenja ovog cilja pomoći će im Daglas Doman, direktor čuvenog „Doman Internacionalnog Instituta” iz SAD, sa kojim se sastao ovih dana u Beogradu.

– U našoj zemlji imamo 50 porodica koje su već uključene u program Doman metode, koja ima holističko-integrativni pristup. Procenjuje se da je mnogo veći broj porodica koje se susreću sa takvim problemima. Veoma je važno da gotovo svi roditelji čija deca iziskuju određenu vrstu pomoći budu obučeni da im je pruže samostalno i adekvatno. Uložićemo maksimalne napore u skladu sa mogućnostima, kako bi ovaj Centar bio uspostavljen u Srbiji, a sa ciljem da deca dobiju pomoć i bolje uslove za život – naglasio je ministar Đorđević.

On objašnjava da je trenutna situacija u Srbiji je takva da ova vrsta terapije, nažalost, nije dostupna svim porodicama kojima je potrebna.

– S obzirom na to da će ovo biti prvi Centar tog tipa u Jugoistočnoj Evropi, trenutno je situacija nepovoljna za roditelje dece sa posebnim potrebama, zato što oni roditelji koji žele ovaj vid obuke moraju da idu u inostranstvo, što ne samo da iziskuje velike finansijske troškove od samog lečenja do smeštaja i života u drugoj zemlji već je teže i zato što je u pitanju program na stranom jeziku. Sama izmeštenost od porodice koja predstavlja ključnu podršku takođe je jedna od otežavajućih okolnosti – istakao je Đorđević.

Internacionalni program imaće za cilj da nauči roditelje kako da pomognu deci da ostvare maksimalnu intelektualnu, fizičku i društvenu izvrsnost.

– Roditelje dece sa povredama mozga širom sveta doživljavamo na isti način – svi su oni preuzeli odgovornost za svoju decu. Naš zadatak je da ih naučimo kako da kroz različite vidove terapije na najbolji način pomognu deci. Roditelji koji učestvuju u našim programima su najbolji terapeuti svojim mališanima – dodao je Daglas Doman.

#Roditelji

'