AKTUELNO

Javnost je uznemirila vest nedavno da su u zamrzivačima Opšte bolnice u Kraljevu pronađena tela 13 beba. Bebe su otkrivene nakon što je Radiša Pavlović, aktivista za otkrivanje istine o nestalim bebama u Srbiji dobio dojavu o ovom slučaju.

Direktor Opšte bolnice Studenica dr Zoran Mrvić rekao je da pronađene bebe nisu ukradene, već da se radi o bebama umrlim na porođaju, nad kojim je urađena autopsija i koje su upisane u opštinske knjige, a njihovi roditelji nisu hteli da ih preuzmu.

Mrvić je naveo da mrtvorođene bebe nisu mogle da budu kremirane i da je bolnica morala da ih adekvatno zbrine.

U telefonskom uključenju u Novo jutro Mrvić je rekao da je bolnica do 2016. godine imala pravo da kremira mrtvorođene bebe, a da od tada to više nije moguće.

Foto: TvPink Printscreen

- Zbog toga smo preduzeli sve akcije i aktivnosti da zbrinemo mrtvorođene bebe. Za svaku bebu postoji jasno vođena dokumentacija, saglasnosti oba roditelja da se odriču da preuzmu bebe, postoji i obdukcioni nalaz. Bebe su zbrinute po zakonskoj osnovi - naveo je Mrvić.

On dodaje da bebe nisu skrivane i da onaj ko ima pravo uvek može da dođe i da vidi gde su se tela beba nalazila.

- Naša bolnica ima i psihologa i socijalnog radnika, sve je urađeno kako treba. Svaka majka je razgovarala sa psihologom, da se pripremi na neželjeni efekat čina koji se desio - rekao je Mrvić.

Radiša Pavlović iz Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama izjavio je da je udruženje zakazalo sastanak sa menadžmentom bolnice, koji je omogućen, a Mrvić toga dana nije bio tu.

- Na početku sastanka moje pitanje je bilo to da ja imam informaciju da se u njihovoj bolnici nalazi oko deset beba, prvo su mi odgovorili da ne znaju. Mi smo tragom šokantnih detalja koje smo dobili prvo obavestili načelnika Policijske uprave Kraljevo, Rajkovića, zatim načelnika Republičke inspekcije za zdravstvo šumadijskog okruga, gospodina Ivoševića, i tražio sam asistenciju inspektora u Kraljevu, za slučaj da bude potvrđena činjenica - rekao je Pavlović i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Nakon što je gospodin Kaljević telefonirao, potvrdio je informaciju o bebama. Nakon potvrde predloženo je da idemo do zamrzivača, ja sam odbio i pozvao Republičkog inspektora za zdravstvo, nisam hteo sam da idem. Nakon toga ušli smo svi zajedno tamo i zatekli jeziv prizor i horor. Sve to je uznemirujuće - navodi Pavlović.

Sve o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Bebe

#Bolnica

#Kraljevo

'