AKTUELNO

Plivanje za Časni krst danas je, povodom Bogojavljenja, održano na Savskoj promenadi u Beogradu, u organizaciji udruženja pronalazača "Soko Savamala", uz podršku Ministarstva odbrane i Gradske opštine Savski venac.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, događaju su prisustovalil ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović. Ministar Vulin čestitao je svima današnji praznik tradicionalnim hrišćanskim pozdravom "Bog se javi!"

On je izrazio zadovoljstvo što ima čast da stoji pred plivačima koji čuvaju našu tradiciju i ono što je nas kao narod učinilo vrednim ponavljanja.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Vi danas ne pokazujete samo da ste hrabri, da ste spremni na žrtvu, da ste spremni da svojim primerom pokažete koje su to vrednosti koje toliko cenite i volite, već vi pokazujete da ste pripadnici jednog hrabrog, tvrdoglavog, upornog naroda, jednog naroda koji je u stanju da daje potomke, da daje izdanke koji su vredni divljenja - istakao je ministar Vulin obraćajući se takmičarima pred plivanje za Časni krst.

On im je poručio da će danas pokazati koliko je duh jači od tela, te da nema prepreke koju čovek kada ima veru i kada je ubeđen u vrednost onog pto radi ne može da savlada, poželevpi da današnje vreme i svi okupljeni budu "dobro znamenje" i znak da nas čeka dobra godina.

Nakon skoka s rečnog patrolnog broda "Jadar" u Savu, Danilo Andrijašević prvi je među 16 takmičara preplivao stazu dugu 33 metra, koja simbolično predstavlja Isusove godine. Njemu je priznanje - pravoslavni krst - uručio ministar Vulin.

Na ovogodišnjem takmičenju na Savskoj promenadi učestovali su i pripadnici Vojske Srbije.

Poručnik Nebojša Marković iz Garde Vojske Srbije istakao je da mu ovo nije prvo učešće na plivanju za Bogojavljenski krst i da je to za njega veličanstven čin, dok je njegov kolega potporučnik Slobodan Draksimović iz 126. brigade VOJIN naglasio da je zadovoljan učešćem jer je drugi doplivao do Časnog krsta. Tačno u podne, započelo je i tradicionalno plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, a među 55 učesnika su bili i kadeti Vojne akademije, pripadnici Žandarmerije, Svibora i građanstva.

Foto: Ministarstvo odbrane

Kadet Vojne akademije Sava Stanković, prošlogodišnji pobednik plivanja za Časni krst na Adi Ciganliji, preplivao je, simbolično, 33 metra dugu stazu, najavljujući početak glavnog dela manifestacije.

Prvi je do Bogojavljenskog krsta na Adi doplivao Pavle Dragišić, kome je svečano uručen Časni krst i Pobednički plašt, a prethodne dve godine, na pobedničkom postolju bili su kadeti Vojne akademije. Plivanju je prethodila Sveta Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, kao i litija, na kojoj su već tradicionalno, učestvovali i kadeti Vojne akademije predvođeni kapetanom Slavišom Jotićem.

Povodom Bogojavljenja, velikog hrišćanskog praznika, danas je više stotina pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije plivalo za Časni krst ili učestvovalo u organizaciji te tradicionalne manifestacije na 29 lokacija širom Srbije.

#Aleksandar Vulin

#Bogojavljenje

#Vojska

'